Fornuften styrer: Fare for røvsyg julefrokost

Fornuften vinder over snapsen til julefrokosten. Danskerne dyrker selvkontrol og tænker mere over konsekvenserne af druk, lyder forklaringerne

(Foto: Martin Lehmann)
(Foto: Martin Lehmann)

Læs også: Afsløret: Så mange er utro til julefrokosten

Julefrokosten i firmaet er forbundet med fulde kollegaer og vilde fester. Men noget tyder på, at fornuften nu i højere grad sejrer over snapsen.

En ny undersøgelse, som Wilke har foretaget for Avisen.dk, viser, at kun ti procent vil drikke sig 'en ordentlig kæp i øret' til årets julefrokost i firmaet. En positiv udvikling, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

- Det glæder mig, at der er 90 procent, der ikke har planer om at drikke sig fulde. For det første kan det være sundhedsskadeligt at drikke for meget, og for det andet, er risikoen for at komme ud for trafikulykker eller at komme til at sige eller gøre noget man senere fortryder, mindre jo mindre man indtager, siger afdelingslæge Mia Fischerman.

Sundhedsstyrelsen melder om et generelt fald i danskernes indtag af alkohol. Mia Fischerman peger på, at der er kommet større fokus på konsekvenserne af at drikke for meget.

Værdierne har skiftet
Noget tyder dog på, at det ikke kun er sundhedskampagnerne, der har gjort en forskel. Selvkontrol er nemlig kommet på mode, siger livsstilsekspert Henrik Byager.

- Især voksne mennesker har fået langt mere mådehold, siger han.

Det er fordi værdierne i samfundet, har ændret sig, påpeger han.

- Før finanskrisen handlede det om at prøve så mange ting så muligt, og der var ikke så stort fokus på at bruge sine penge og sin tid på det, der var fornuftigt.

Men i de seneste år er der, ifølge Henrik Byager, kommet mere fokus på at fremstille sig selv som ham eller hende, der gør 'det rigtige'. Og det gør man ikke efter ti snaps.

Læs også: Fornuften styrer: Fare for røvsyg julefrokost

Kend dine kollegaer
Alexander Kjerulf er forfatter og ekspert i arbejdsglæde. Ifølge ham skal julefrokosten ikke kun bruges på at drikke sig fuld, men også på at pleje kontakten til kollegaerne.

Det gavner nemlig arbejdsglæden.

- Vi ved fra forskningen, at der er to elementer på arbejdspladsen, der giver arbejdsglæde, og det er resultater og relationer. Julefrokosten en oplagt mulighed for at se kollegaen i et nyt lys, og derfor skal fokus ikke bare være på at drikke sig fuld, men også på at få lært sine kollegaer bedre at kende, siger han.

Læs også: Her vil vi helst have sex med kollegaen

Læs også: Chefens julegave lignede en penis

Læs også: Udlændinge: Så skør er danskernes julefrokost

0 kommentarer
Vis kommentarer