Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Mediepres får frigivet gidsler

Det kan lade sig gøre: Torsdag kom syv pakistanske søfolk hjem efter 613 dage i fangenskab

Mishal Jawaid (th.) fik i går sin far, Jawaid Saleem, hjem efter hans mere end 600 dage lange fangenskab i Somalia. Hun brugte det billede i sin kampagne for at få ham fri. (Privatfoto)
Mishal Jawaid (th.) fik i går sin far, Jawaid Saleem, hjem efter hans mere end 600 dage lange fangenskab i Somalia. Hun brugte det billede i sin kampagne for at få ham fri. (Privatfoto)
Pårørende til Søren Lyngbjørn, Eddy Lopez og de fire filippinske søfolk lider hver dag sammen med tusindvis af andre familiemedlemmer og venner til piratgidsler overalt i verden.

Ekstra Bladet har tidligere fortalt, hvordan familie og venner til Eddy Lopez offentligt har kæmpet for at få rederiet og myndighederne til at gøre mere for at få deres kære fri.

Læs også:

Se også: Nægter at svare på kritiske spørgsmål

I Pakistan har et lignende mediepres båret frugt: Efter 613 dage i fangenskab kom syv pakistanske søfolk i går hjem efter at være holdt som gidsler på fragtskibet MV Albedo siden 26. november 2010.

Et års tavshed
Familien til Albedo-kaptajn Jawaid Saleem ventede i omkring et år, indtil de besluttede selv at tage affære. 12. oktober 2011 gik kaptajnens ene datter, Nareman Jawaid, til Reuters Bureau, mens en anden datter, Mishal Jawaid, gik til en række pakistanske medier med en følelsesladet appel om at hjælpe deres far fri fra de somaliske pirater.

- Hver gang jeg sætter mig ned for at spise, har jeg svært ved at synke min mad, fordi jeg tænker på min faders afsavn. I mange måneder har de drukket vand, som vi ikke engang ville vaske vores tøj i. Hvor mange søvnløse nætter har jeg ikke brugt på at bekymre mig om, hvornår jeg ser ham gå ind i vores hus igen, har Nareman Jawaid blandt andet sagt.

Læs også.

Se også: Sur rederiejer: Bloker Ekstra Bladet!

Bred opbakning
Medier, menigmand og pakistanske kendisser har siden appellen bakket massivt op om familien.

Moderen og døtrene har givet et hav af interview overalt i verden og har oprettet en hjemmeside og en støtteside for de tilfangetagne på Facebook.

En ny rapport fra den amerikanske tænketank One Earth Future peger på, hvor vigtigt det er med opmærksomhed om bortførelserne for at få frigivet gidslerne i Somalia.

TV:

Samfund - 27. jul. 2012 - kl. 18:11 TV: Her er filmen Shipcraft ikke vil se

- Når det gælder højrisiko-gidsler som besætningen på Leopard (Søren og Eddys skib, red.), er det utrolig vigtigt, at medierne bliver ved med at holde opmærksomhed og lægge et pres. Ellers risikerer gidslerne at blive glemt, når de har et rederi, der ikke formår at få dem frigivet. Det er jo rigtige mennesker i en frygtelig situation, og dem kan vi ikke bare glemme, siger en af hovedforfatterne Jens Vestergaard Madsen.

Har indsamlet ti mio.
I Pakistan startede familien en indsamling for at skaffe den løsesum, som rederiet tilsyneladende ikke kunne bringe til veje.

En række pakistanske filantroper har doneret en del af den 1,6 millioner dollar store løsesum (10,3 millioner kroner, red.), som nu har købt syv af 22 besætningsmedlemmer fra MV Albedo fri.

Du kan i øvrigt finde og tilmelde dig Ekstra Bladets Facebook-støttegruppe for Søren og Eddy her.

Alvorlig kritik i gidselsagen
- læs pressenævnets afgørelse her

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen