Ekstrem-varme over Danmark

Danmark er ramt af ekstremt varmt decembervejr med temperaturer på 8-9 grader. Det betyder, at vi får masser af blæst i næste uge - og at chancerne for hvid jul er næsten lig nul

Ekstrem-varm december betyder blæsevejr. Og næste fredag kan stormende kuling ramme Danmark. (Foto: Holger Bundgaard)
Ekstrem-varm december betyder blæsevejr. Og næste fredag kan stormende kuling ramme Danmark. (Foto: Holger Bundgaard)

To store storme har ramt Danmark i løbet af de seneste måneder, senest stormen Bodil, der lammede togtrafik i hele Danmark, og efterfølgende var skyld i stormflod flere stedet i landet.

Ekstra Bladet har fredag talt med vejret.dks meteorolog om der er risiko for en ny storm. Og om chancerne for hvid jul i år.

Prognoserne byder på både lettelse og skuffelse..

Se også: Hårdt ramte stormofre kan få rabat på boligskat

De dårlige nyheder først.

Du skal ikke sætte næsen op efter kælketur og snehygge juleaften, for der er ikke skyggen af et snefnug på vej.

- Chancerne for at vi får en hvid jul er ekstremt små. Helt nede på blot en par procent. Normalt er sandsynligheden 8-9 procent, men vi er ramt af en ekstrem varm december, og det fortsætter, siger meteorolog hos vejret.dk, Thomas Alsbirk.

Netop det ekstremt varme decembervejr, er årsagen til, at vi for tiden rammes af storm- eller blæsevejr.

- Temperaturerne ligger lige nu 2-3 grader over, hvad vi plejer i middelteperatur. Så vi har 8-9 grader i dagstemperaturer og næsten frostfrie nætter.

Tidligere på ugen sagde TV2s vejrvært Peter Tanev til BT, at der var 20 procents risiko for, at en ny storm ville ramme os den 20. december, som er den helt store jule-rejsedag.

Men Alsbirk ser ingen storm i sine prognoser.

- ALLE mine prognoser siger, at der er nul procent risiko for storm fra nu af og 10 dage frem. Så jeg ser absolut ingen grund til at råbe vagt i gevær, fortæller vejret.dks meteorolog.

Han understreger dog, at fordi der stadig er en uge til den 20. december, er prognosen usikker. Først om 3-4 dage vil man med sikkerhed kunne sige, om der bliver storm.

Vindstille bliver det dog på ingen måde på den store rejse-fredag.

- Det bliver blæsende. Vi bliver måske ramt at en stormende kuling, som er en vindstyrke på 20,8 m/sek og op til stormstyrke. Jeg kan ikke afvise, at det KAN udvikle sig og blive kraftigere. Der er bare intet i prognoserne, der tyder på det, forklarer Thomas Alsbirk.

Følg vejret her på ekstrabladet.dk i takt med, at vi nærmer os den blæsende fredag.

Men hvordan bliver vejret så i denne weekend - en uge før blæsevejret måske fejer ind over landet...?

Skal vintervejret hellere være gråt end hvidt, så bliver weekend-vejret perfekt. Det bliver nemlig skyet med regn både fredag, lørdag og søndag, lyder det fra vagtchef Jørn Thomsen fra DMI.

- Til gengæld behøver vi ikke kigge efter frosten, for den er slet ikke inde i billedet, siger han.

Det er en stribe af fronter, som i løbet af weekenden trækker ind over Danmark fra sydvest og vest. Fælles for fronterne er, at de er forholdsvis svage.

- Det betyder vekslende vejr med forbigående regn, opklaring og så forfra igen, siger Jørn Thomsen.

Mens vejret fredag overvejende er gråt og regnfuldt, så er der større chancer for sol lørdag og søndag.

0 kommentarer
Vis kommentarer