Danskerne er splittet om trussel mod ytringsfriheden

Især Dansk Folkepartis vælgere mener, at ytringsfriheden er truet i Danmark, viser måling

Godt 40 procent af danskerne mener, at ytringsfriheden i Danmark er truet, viser en meningsmåling, som er foretaget af Wilke for Jyllands-Posten. 53 procent siger til gengæld, den ikke er truet.

Blandt de, der anser ytringsfriheden for truet, siger 75 procent, at truslen kommer fra islamistiske fundamentalister.

Flere eksperter er overraskede over, at 40 procent anser ytringsfriheden for truet, skriver Jyllands-Posten. Lektor i statskundskab Jens Peter Frølund Thomsen fra Aarhus Universitet siger:

- Det er mange, for ytringsfrihed er en helt fundamental værdi for demokratiet. Vi har muligvis undervurderet den langsigtede effekt af Muhammed-krisen; den har haft en langt større effekt, end vi troede.

Det fremgår samtidig af svarene, at der er forskel på rød og blå blok. Halvdelen af dem, der stemmer på blå blok, mener, at ytringsfriheden er truet. Det gælder kun for 29 procent af rød bloks vælgere.

Blandt Dansk Folkepartis vælgere svarer 73 procent, at ytringsfriheden er truet.

Lektor ved Syddansk Universitet Mehmet Ümit Necef mener, at der er god grund til, at danskerne peger på islamister som en trussel mod ytringsfriheden.

- Ytringsfriheden er ikke truet af staten eller regeringen, men den er truet på det praktiske plan af personer, der truer digtere, tegnere og forfattere, der ytrer sig om islam. Det er typisk islamister.

- Det er helt klart, at der er en trussel mod ytringsfriheden. Det viser overfaldene på blandt andet Yahya Hassan og Kurt Westergaard. Jeg forstår ikke dem, som benægter det, siger han til Jyllands-Posten.

0 kommentarer
Vis kommentarer