Hårde skudkampe hærger nøgleby i Sydsudan

Heftige skyderier mellem regeringsstyrker og oprørere er brudt ud i strategisk vigtig by på grænsen til Sudan

Den sydsudanske regering melder onsdag morgen om voldsomme kampe mellem regeringsstyrker og oprørsgrupper i nøglebyen Malakal, der ligger tæt på grænsen til Sudan.

Det oplyser Sydsudans informationsminister, Michael Makwei, til nyhedsbureauet AFP.

- Hæren er ved at få overtaget, og de fleste af oprørerne er på flugt, siger Makwei og tilføjer:

- Rygterne om, at oprørerne har overtaget byen, er ikke sande.

FN's Sikkerhedsråd besluttede tirsdag aften dansk tid at sende tusindvis af ekstra soldater til det uroplagede Sydsudan for at beskytte civile mod den tiltagende vold.

Dermed vil FN's samlede styrke være på 12.500 soldater og 1323 politifolk. De fredsbevarende styrker vil blive sendt til Sydsudan så hurtigt som muligt.

Kampene i Sydsudan udspiller sig mellem styrker, der er loyale over for præsident Salva Kiir, og soldater, der støtter oprørsstyrkernes leder, Riek Machar - en tidligere vicepræsident, som fik sparket i juli.

Urolighederne begyndte, da Kiir beskyldte Machar for at planlægge et kup.

Lidt over en uges blodig uro har kostet hundredvis af mennesker livet, og konfrontationen har de fleste steder været mellem dinkaer og den anden store etniske gruppe i Sydsudan, nuerne. Præsident Kiir er dinka, mens Machar er nuer.

Regeringssoldater i Sydsudan generobrede tirsdag aften byen Bor i delstaten Jonglei, siger præsident Salva Kiir.

Bor var ellers indtaget af styrker, der er loyale over for den afsatte vicepræsident Riek Machar.

Tidligere juleaftensdag oplyste FN, at flere massegrave er fundet i den nordlige del af landet og i Sydsudans hovedstad Juba. Fundet vækker minder om etniske udrensninger i Rwanda i 1994, hvor omkring 800.000 mennesker i løbet af tre måneder blev dræbt.

0 kommentarer
Vis kommentarer