Skandale om korruption truer den tyrkiske regering

Tre ministre trådt tilbage efter at ledende bankfolk og ministersønner er blevet anholdt og mistænkt for bl.a. at have gemt 25 millioner kroner i skotøjsæskerOmmøbleringen blev aktuel, efter at tre fremtrædende ministre tidligere på dagen trådte tilbage efter korruptionsanklager. De fratrådte var Tyrkiets indenrigs- (th.), økonomi- (tv.) og miljøminister. (Foto: AP)
Ommøbleringen blev aktuel, efter at tre fremtrædende ministre tidligere på dagen trådte tilbage efter korruptionsanklager. De fratrådte var Tyrkiets indenrigs- (th.), økonomi- (tv.) og miljøminister. (Foto: AP)

24 mænd og 25 millioner kroner - sådan lyder de hidtidige tal i det, der ser ud til at udvikle sig til den største korruptionsskandale i årtier i Tyrkiet.

Skandalen udviklede sig nærmest time for time 1. juledag, og da landets premierminister Recep Erdogan ’kom ind i kampen’ var det med eder og forbandelser mod internationale kræfter som Verdensbanken og IMF (den internationale monetære union).

Se også: Afgående tyrkisk minister: Erdogan bør også gå af

De står ifølge Erdogan i ledtog med sagens store skurk, den islamiske præst Fethullah Gülen. Han var tidligere alliéret med Erdogan og har ifølge internationale medier betydelig indflydelse på politiet og domstolene i Tyrkiet fra sin base i USA.

- Tyrkiet er udsat for et internationalt komplot, der har til formål at destabilisere landet, tordnede Erdogan onsdag.

Erdogan undlader direkte at nævne Fethullah Gülen, men netop Gülens islamiske bevægelse Hizmet har i de seneste måneder været på konfrontationskurs med premierministeren og hans regerende, islamiske parti (AKP).

Regeringspartiet forsøger at fremstå erhvervsvenligt og med fokus på at udrydde den udbredte korruption i det store land i Europas sydøstlige hjørne.

Bankboss sigtet
Den omsiggribende skandale indikerer dog, at regeringen har skudt sig selv om ikke i hjertet så tæt derpå. Både indenrigs-, økonomi- og senest miljøministeren har nu trukket sig, fordi deres sønner er anholdt og sigtet for omfattende korruption og bestikkelse i forbindelse med offentlige udliciteringer.

En af de sigtede er direktøren i den statsejede bank Halkbank, Süleyman Aslan. Hos ham og adskillige andre af de i alt 24 sigtede har politiet hidtil fundet, hvad der svarer til 25 millioner kroner i skotøjsæsker.

I Tyrkiest og Europas mest folkerige by, Istanbul, hvor tusindvis af demonstranter tidligere på året protesterede i gaderne mod nye byudviklingsprojekter, har nye demonstranter fremvist skotøjsæsker som symbol på korruption.

Erdogans værste krise
Recep Erdogan hævder, at den store politioperation kun har til formål at undergrave hans regering. Derfor har han som svar på aktionen fjernet flere politichefer i forskellige distrikter, herunder chefen i Istanbul.

Skandalen har dog sendt Erdogan ud i sit værste politiske stormvejr, siden han tiltrådte for 11 år siden.

Tyrkiets præsident, Abdullah Gül, forsikrer offentligheden om, at alle former for korruption vil blive efterforsket af uafhængige instanser.

- Mange reformer er indført og har korruption fundet sted i forbindelse med indførelsen af reformerne, vil der blive slået hårdt ned på de skyldige, siger Abdullah Gül.

0 kommentarer
Vis kommentarer