Unge med rødder i Vietnam forhindres i statsborgerskab

De er født og opvokset i Danmark, men kan ikke få dansk statsborgerskab på grund af vietnamesisk tilknytning

En række unge, der er født og opvokset i Danmark, er blevet fanget i et juridisk tomrum og kan derfor ikke få dansk statsborgerskab.

De unge har vietnamesiske rødder og har bestået alle nødvendige prøver, men de mødes med kravet om, at de først skal løses fra det vietnamesiske statsborgerskab, som de ifølge danske myndigheder har arvet efter deres forældre, der har været bådflygtninge.

Det skriver Dagbladet Information.

Og som tre unge, Cuong Van Tran, Jens Tran Phan og Lone Tran, fortæller i mandagens udgave af avisen, er det ikke et nemt krav at indfri.

De kan nemlig ikke skaffe officiel dokumentation for, at forældrene rent faktisk er flygtet ud af Vietnam, hvilket den vietnamesiske ambassade kræver for formelt at løse dem fra deres angivelige vietnamesiske statsborgerskab.

Ifølge en ekspert i indfødsret, Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder, er de unge endt i "en urimelig situation".

- Det er uholdbart, at man har en ordning, der udsætter folk for alle de besværligheder og den urimeligt lange ventetid, før de kan få dansk statsborgerskab. Det bør man finde en løsning på, og det bør man gøre nu, siger hun til Information.

Avisen skriver, at Justitsministeriet bliver ved med at råde de unge til på ny at kontakte ambassaden.

Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens politiske ordfører, kalder det "helt uforståeligt", at Justitsministeriet ikke har taget ved lære af tidligere sager, hvor unge har haft problemer med at blive løst fra et vietnamesisk statsborgerskab.

- For mig at se bør man ikke stille krav, der er umulige at leve op til, siger hun til avisen.

Flere indfødsretsordførere på Christiansborg er parate til at tage problemstillingen op i udvalget, der kan sikre dispensation.

- Min holdning er, at hvis det er de vietnamesiske myndigheder, der blokerer, så kigger vi på det, og så er jeg med på at give dispensation, siger Dansk Folkepartis Christian Langballe til Information.

Hvor mange, der er fanget i tomrummet, står ikke klart, men ifølge Information er der tale om "en større gruppe".

0 kommentarer
Vis kommentarer