Rusland hæver gasprisen for Ukraine markant

Gasprisen for Ukraine stiger med over en tredjedel, meddeler det russiske energiselskab Gazprom

De stadigt stigende spændinger mellem Rusland og Ukraine får nu den russiske energigigant Gazprom til skrue væsentligt op for gasprisen.

Således oplyser selskabets administrerende direktør, Aleksej Miller, i en meddelelse, at Ukraine nu skal betale 2087,50 danske kroner per 1000 kubikmeter gas. Hidtil har ukrainerne kun skullet betale knap 1546 danske kroner.

Gazprom oplyser, at Ukraine har en ubetalt gasregning, der løber op i omkring 9,2 milliarder danske kroner.

Desuden trækker energiselskabet en rabat til Ukraine, som blev forhandlet på plads sidste år og altså før den russiske annektering af den ukrainske halvø Krim, tilbage.

- December-rabatten kan ikke længere benyttes, siger Aleksej Miller og tilføjer, at transportgebyret for Gazproms gas til Europa gennem Ukraine bliver hævet med 10 procent. Det er dog på linje med tidligere meldinger.

Den nu afsatte ukrainske præsident Viktor Janukovitj lavede i december en gasaftale med den russiske præsident Vladimir Putin om en rabat i stedet for at underskrive en samarbejdsaftale med EU.

I gennemsnit tager Gazprom omkring 2000 danske kroner per 1000 kubikmeter gas hos de EU-lande, der er kunder hos energigiganten.

Den ukrainske premierminister Arsenij Jatsenjuk har tidligere sagt, at Ukraine behøver energi fra EU til at beskytte landet for konsekvenserne af striden med Rusland, hvor ukrainerne henter over halvdelen af deres olie og gas.

0 kommentarer
Vis kommentarer