Nato suspenderer samarbejde med Rusland

Nato opfordrer Rusland til at handle øjeblikkeligt og vende tilbage til en respekt for folkeretten

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Nato suspenderer al praktisk civilt og militært samarbejde med Rusland, hedder det i en erklæring fra EU's udenrigsministre, som tirsdag og onsdag holder møde i Bruxelles.

På tirsdagens møde har Ukraine og forholdet til Rusland været på dagsordenen, og udenrigsministrene skulle forsikre de østlige partnerlande, som grænser op mod Ukraine om, at Nato er med dem, hvis der er behov for det.

Beslutningen om at stoppe samarbejdet med Rusland er truffet af Nato's udenrigsministre på grund af russernes fremfærd på Krimhalvøen i Sortehavet.

Det er i virkeligheden en godkendelse og en videreførelse af beslutningen, som blev taget i begyndelsen af måneden på ambassadørniveau i Nato, hvor de valgte at droppe alle aktiviteter på medarbejder- og militærniveau.

- Vores politiske dialog i Nato-Rusland-rådet kan fortsætte på ambassadørniveau og højere, for at vi kan udveksle synspunkter, først og fremmest om krisen.

- Vi vil genoverveje vores forhold til Rusland ved næste møde i juni, hedder det i erklæringen fra udenrigsministermødet tirsdag.

Desuden har ministrene besluttet at støtte medlemslandene i øst, som er bekymrede over Ruslands tropper ved Ukraines østlige grænse.

Ministrene har bedt den militære ledelse i Nato om at udarbejde en pakke, som styrker og udvikler Natos fælles forsvar.

Det kan betyde indsættelse af militære ressourcer i østeuropæiske medlemslande, som grænser op imod Ukraine. Det er ikke blevet specificeret, hvad "militære ressourcer" er.

Der lægges også op til flere øvelser i østlandene. Men det er op til militæret at udvikle støttepakken.

Ifølge embedsmænd i Nato sagde udenrigsministrene fra USA, Polen, Tyskland, Storbritannien, Tyrkiet og Portugal, at de vil bidrage til at styrke det fælles forsvar til lands, til vands og i luften.

Under mødet sagde flere ministre ifølge embedsmanden, at det er en stor demonstration af solidaritet inden for alliancen, og at de forstår bekymringen hos de lande, som er blevet eksponeret for krisen i Ukraine.

0 kommentarer
Vis kommentarer