Økonom: Opsvinget slår rod i den amerikanske prærie

På trods af færre nye arbejdspladser end ventet tegner det overordnede billede for amerikanerne positivt

Selvom der blev skabt lidt færre nye arbejdspladser i USA i marts end ventet, var der ikke tale om en svag arbejdsmarkedsrapport. Snarere det modsatte.

Det vurderer Helge J. Pedersen, cheføkonom hos Nordea Markets.

Den seneste amerikanske jobrapport viser, at der i marts blev skabt 192.000 nye job uden for landbrugssektoren. Analytikerne havde ellers ventet omkring 200.000 nye job, viser estimater indsamlet af Bloomberg News.

Men med til billedet hører ifølge Nordeas cheføkonom, at jobskabelsen i januar og februar blev justeret op med 37.000 job.

- Set i lyset af det hårde vejrlig, som USA har oplevet i denne vinter, er denne opjustering væsentlig, pointerer Helge J. Pedersen.

- Vi er forsat af den opfattelse, at opsvinget har slået solidt rod på den amerikanske prærie, hvilket også blev bekræftet af det vigtige ISM-tal for fremstillingssektoren, som blev offentliggjort tidligere på ugen.

At amerikanerne er ved at lægge den barske vinter bag sig giver genlyd hos Rasmus Gudum-Sessingø, seniorøkonom hos Handelsbanken, som dog endnu ikke vil poppe den amerikanske beskæftigelseschampagne.

- Fremadrettet er vi ikke helt overbeviste om, at beskæftigelsesvæksten vil blive ved med at være lige så stærk i de kommende måneder, siger seniorøkonomen, men fortsætter med at påpege:

- Vi fastholder dog, at arbejdsmarkedet vil vise tilstrækkeligt gode takter i år til, at der bliver tale om en tidligere og hurtigere stramning af den amerikanske centralbanks pengepolitik, end markederne i øjeblikket forventer.

Rasmus Gudum-Sessingø nævner, at den seneste jobrapport umiddelbart er blevet tolket en smule til den negative side af finansmarkederne.

Efter offentliggørelsen er renterne således faldet, den amerikanske dollar er svækket, mens aktiekurserne er steget på udsigten til, at jobtallene vil fastholde USA's centralbank i et gradvist udfasningsspor af den lempelige pengepolitik.

0 kommentarer
Vis kommentarer