Mette Frederiksen vil hjælpe ydmygede Pia

Mette Frederiksen vil hjælpe kontanthjælpsmodtagere. De skal ikke have inddraget de penge, de får efterbetalt, hvis de får ret i klager over kommunerne. Enhedslisten har netop fremsat forslag om at ændre loven

Pia M. Laursen mistede 39.000 kroner, da hun fik ret i, at kommunen ikke skulle have stoppet hendes sygedagpenge. På billedet Mette Frederiksen. (Foto: Linda Johansen)
Pia M. Laursen mistede 39.000 kroner, da hun fik ret i, at kommunen ikke skulle have stoppet hendes sygedagpenge. På billedet Mette Frederiksen. (Foto: Linda Johansen)

Pia M. Laursen tabte 39.000 kroner, da hun fik medhold i sin klagesag over Vejle Kommune. Da hun fik efterbetalt sine sygedagpenge, stoppede hendes kontanthjælp nemlig i tre en halv måned. For nu var hun rig.

Men borgere som Pia M. Laursen skal ikke længere modregnes i kontanthjælp, når de vinder klagesager.

Avisen.dk flere gange har beskrevet problemet og flere organisationer og politikere har presset på for at få loven lavet om. Og nu er beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) klar til at skride ind.

- Jeg synes ikke, kontanthjælpsmodtagere skal modregnes i kontanthjælp, hvis de har fået efterbetalt en ydelse på baggrund af, at de har vundet en klagesag i det offentlige. Derfor er jeg glad for, at et flertal af partierne nu ser ud til at bakke op om at få lavet om på det, skriver Mette Frederiksen til Avisen.dk.

Tabte præcis lige så meget, som de vandt
Enhedslisten har netop fremsat et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at lave loven om.

Lovforforslaget vil betyde, at kommuner skal se bort fra indtægt og formue, der stammer fra efterbetaling af sygedagpenge samt efterbetaling af andre forsørgelsesydelser og sociale ydelser.

Læs også: Deniz vandt over kommunen men tabte 40.000 kr.

Socialordfører for Enhedslisten Finn Sørensen er glad for, at Mette Frederiksen har skærpet tonen.

- Det er positivt, at hun gerne vil have det ændret. Så mangler vi bare at se handling bag hendes ord. Jeg går ud fra, at hun så bakker op om lovforslaget, siger Finn Sørensen.

Med Mette Frederiksens opbakning har lovforslaget gode udsigter. For udover Enhedslisten har både SF, Radikale og Dansk Folkeparti tidligere sagt til Avisen.dk, at de vil være positive overfor at ændre loven.

EL: Hul i retssikkerheden
Enhedslisten havde håbet, at Beskæftigelsesministeren selv ville komme med lovforslaget.

- Nu gør vi det, fordi Mette Frederiksen trods gentagne rykkere ikke har taget sig sammen til at lappe det hul i retssikkerheden, siger Finn Sørensen.

Han mener, at når ministeren nu selv bakker op om en lovændring, og der ser ud til at være et flertal, så bør det ændres nu.

- Så er der ingen grund til at vente flere uger på, at vores forslag kommer til behandling Folketinget. Det kan ændres ret hurtigt, siger Finn Sørensen.

Læs også: Dem vil vi nødigst have som kollega på jobbet

Beskæftigelsesministeriet har opgjort, at det koster 5-10 millioner at ændre loven. Det svarer til, at flere hundrede hvert år mister de penge, de får efterbetalt.

Mette Frederiksen (S) har tidligere påpeget at det kræver både et politisk flertal og en finansiering at ændre det. Og nu er hun klar til at finde pengene, lyder det.

- Vi må samarbejde med de samme partier om at finde den fornødne finansiering, skriver Mette Frederiksen til Avisen.dk.

En 'lille klat penge'
Finn Sørensen mener, det er en ’meget lille klat penge’ i statsregnskabet.

- Vi synes, det er lidt umoralsk at hænge en lovændring op på en finansiering, når der er tale om borgere, der taber mange penge på grund af kommuners fejl. I øvrigt må kommunerne jo have de penge, for det er jo dem, der sparer dem ved at lave fejl, siger han.

Læs også: Test dig selv: Fatter du kommunens vrøvl?

Både Kræftens Bekæmpelse, Danske Handicaporganisationer og Den sociale Retshjælp er glade for ministerens udmelding.

- Det meget positivt, at der ser ud til at være et politisk flertal, og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen vil arbejde på at sikre denne ændring af loven. Den er på nuværende tidspunkt helt uhensigtsmæssig for borgerne, siger Mandy Sadar, direktør for Den Sociale Retshjælp.

Læs også: Mette Frederiksen vil hjælpe ydmygede Pia

0 kommentarer
Vis kommentarer