Monsterål har fået kæreste

Her kæler han-havål med gravid hun-havål: Venter på at sprøjte sæd udover rogntung mage i akvariet

Der er blevet taget godt imod den hun-havål, som to fiskere i går fangede i deres garn i Øresund og donerede til Øresundsakvariet. Akvariets enlige havålhan viger ikke fra hunnens side, men kæler for hende. (Foto: Øresundsakvariet)
Der er blevet taget godt imod den hun-havål, som to fiskere i går fangede i deres garn i Øresund og donerede til Øresundsakvariet. Akvariets enlige havålhan viger ikke fra hunnens side, men kæler for hende. (Foto: Øresundsakvariet)

Den 23 kilo tunge og 165 centimeter lange havål, som to erhvervsfiskere i går hev op af Øresund, hviler ud efter sine strabadser.

Se også: Næststørste nogensinde: Max og Jesper fanger monsterål i Øresund

Det har hun - for det er nemlig en hun-havål - også brug for i sin tilstand.

- Hun er gravid og har været på såkaldt gydevandring, forklarer marinebiolog ved Øresundsakvariet i Helsingør, Jens Peder Jeppesen, til Ekstra Bladet:

Og det er langt fra en behagelig tilstand for en havål, fortsætter han.

- Det er forfærdeligt for hunnerne, for kroppen er for trang til at reproducere sig selv. Når ægmassen svulmer op med mellem fem og otte millioner æg, begynder tarmsystemet og knoglerne at degenerere, tænderne falder ud, og hunnen bliver svampet og ændrer form.

Han-ål trøster gravid hun
Han mener, at den svangre hun-havål er kommet på afveje i Øresund, da hun forsøgte at finde dybt vand og andre artsfæller.

Det har hun nu fundet i et 10000 liter stort saltvandsakvarium på Øresundsakvariet i Helsingør, som har fået overdraget fiskernes opsigtsvækkende fund.

- Hun er - siden hun kom - blevet serviceret af en han-havål. Han har trøstet hende og kæler hende. Det er helt vanvittigt, og jeg har aldrig set noget lignende. Han kæler hende fra numsen og op mod hovedet, fortæller Jens Peder Jeppesen, som mener, at det måske hænger sammen med, at hun-havålen ikke er helt frisk.

- Hun lever endnu, men har det ikke rigtig godt. Hannen gør det muligvis for at få hende til at gyde, inden hun dør.

Må ikke få noget navn
- Har hun fået et navn?

- Nej. Vi giver aldrig fisk og dyr navne. Det er en dødssynd. Vi kalder den bare havålen, siger Jens Peder Jeppesen, som er meget begejstret for, at Max Christensen og Jesper Pedersen i går hev, hvad der bliver betegnet som den næststørste havål nogensinde i Øresund, op i deres fiskekutter.

- Det er en meget stor ting for marinebiologer og den eneste gang i mit liv, jeg har oplevet sådan en fangst i Øresund.

- Det er fantastisk, at hun stadig er i live. Hvis hun havde været mere fit for fight, ville vi have sat hende ud igen, så hun kunne gyde i havet.

- Men hun kan vel også gyde i akvariet?

- Det er ikke usandsynligt. Og det er muligt, det er det, hannen holder øje med, så han kan sprøjte sin sæd udover æggene. Det ville være rigtig sjovt, for så kunne vi opdrætte havål fra Øresundsakvariet og sætte dem ud.

Havålen vil kunne ses i Øresundsakvariets udstilling indtil videre og forhåbentlig over påskeferien.

Synes du, at den gravide hun-havål skal have et navn? Skriv dit forslag nedenfor artiklen. Du må også gerne give dit bud på et navn til dens kæreste.

Du kan også sende os din egen lystfiskehistorie nedenfor.

1 af 3 Her er den svangre hun-havål, som i går blevet halet ombord på en fiskekutter i Øresund, blevet fanget uden sin nye ven i akvariet. (Foto: Øresundsakvariet)
2 af 3 Max Christensen og Jesper Pedersen hev deres hidtil sjoveste fangst i land i går, da de pludselig havde en havål i garnet. Det sker uhyre sjældent i Øresund. (Foto: Øresundsakvariet)
3 af 3 Der er blevet taget godt imod den hun-havål, som to fiskere i går fangede i deres garn i Øresund og donerede til Øresundsakvariet. Akvariets enlige havålhan viger ikke fra hunnens side, men kæler for hende. (Foto: Øresundsakvariet)
0 kommentarer
Vis kommentarer