Næststørste nogensinde: Max og Jesper fanger monsterål i Øresund

23 kilo tung havål var kommet på afveje og røg i to erhvervsfiskeres garn: Øresundsakvariet jubler over drømmefangst

Erhvervsfiskerne Jesper Pedersen og Max Christensen fra Nordsjælland fangede en 23 kilo tung havål på deres fisketur i går. Det sker meget sjældent i Øresund. (Foto: Henrik Carl)
Erhvervsfiskerne Jesper Pedersen og Max Christensen fra Nordsjælland fangede en 23 kilo tung havål på deres fisketur i går. Det sker meget sjældent i Øresund. (Foto: Henrik Carl)

- Det er vanvittigt, at vi har fanget den i det garn. Der er næsten større chance for at vinde i lotto end at fange havål her. Det ville jeg så nok hellere have gjort, men det er da rigtig sjovt.

Sådan siger Max Christensen, som sammen med sin makker, Jesper Pedersen, i går hev en ordentlig kleppert af en havål op af Øresund og ned i deres kutter Jamik.

Det glatte dyr vejer 23 kilo og er 165 centimeter lang og er en meget usædvanlig fangst på de kanter, skriver Fiskemagasinet.

Fiskerne var ude at fiske efter stenbiddere og så pludselig noget stort forvilde sig ind i garnet.

- Vi troede, det var en lange - en torskeart, som er tyndere og længere end den almindelige torsk, men også har det karakteristiske fipskæg. Men da vi skulle hive den op, var der ikke nogen gæller at tage fat i, så der måtte noget bokseri til, siger 39-årige Max Christensen fra Kokkedal til Ekstra Bladet.

Ål var træt
Havålen var ifølge fiskerne træt.

- Normalt kan de finde på at bide og hvæse af en og er kendt for at være ret aggressive. Ved Irland og i Den Engelske Kanal har jeg hørt om, at man har fanget nogle på op til 120 kilo. De kan nok godt tage fat, når de bider, fortæller Max Christensen, som sammen med sin makker fik bugseret ålen ned i en dam i midten af båden.

Her smed de stolte fiskerdrenge ålen ned med en vandslange for at ilte vandet, før de fiskede videre og aftalte at donere fangsten til Øresundsakvariet i Helsingør.

- Jeg ved ikke engang, om den smager godt. Og vi ville ikke få ret mange penge for den - salgsværdien er mellem 500 og 800 kroner på fiskeauktionen. Så er det sjovere, at den kommer op i akvariet, så vi kan tage op at hilse på den en dag og banke på glasset med mine børn, siger Max Christensen.

På Vedbæk Havn i Nordsjælland holdt en delegation fra Øresundsakvariet klar med en bil med vandkar og godt iltet, rent saltvand.

- Man kunne se på ålen, at den allerede fik den bedre, da den kom derned, siger Max Christensen, som har fisket i ti år.

Marinebiolog: Fantastisk!
Han og hans 28-årige makker fra Humlebæk, har ifølge eksperter da også gjort noget af en fangst:

- Havålene går normalt fra Skagerrak igennem Nordsøen, ned til Madeira og måske op ad Vestnorges kyst og ned omkring England i de strømfyldte kanaler og ned i Middelhavet. Det er her, de har deres hovedudbredelse, så det er fantastisk for os, at der er blevet fanget en i Øresund, siger Jens Peder Jeppesen, marinebiolog fra Øresundsakvariet, til Ekstra Bladet.

Han tiføjer, at en havål er ekstremt svær at fange i trawl eller garn og nærmest umulig for erhvervsfiskere at få i nettet.

Marinebiologen vurderer, at havålen er kommet på afveje i Øresund:

Fiskerne fra Vedbæk Havn skal nu i gang med den store torskesæson, som giver flere penge i kassen end havålfiskeri:

- Det er noget af det sjoveste, vi har fanget, men ikke det, der er flest penge i. Det var hårdt, men sjovt at fange sådan noget anderledes.

Ifølge Fiskeatlas, er det den næststørste ål nogensinde set i Øresund. Den største i databasen var 180 centimeter og strandede ved Rungsted i 1944.

Du kan også sende os din egen lystfiskehistorie nedenfor.

0 kommentarer
Vis kommentarer