Christiania på barrikaderne: Kommune vil fjerne Kirstens brændeskur

I dag var en større gruppe christianitter klar til at lave en fysisk blokade. Kommunen vil nemlig rive Kirsten Prajnas brændeskur ned til fordel for en ny cykelsti

Kirsten Prajna nægter at få revet sit brændeskur ned, fordi kommunen har besluttet at bygge en ny cykelsti gennem Christiania. (Foto: Jan Unger)
Kirsten Prajna nægter at få revet sit brændeskur ned, fordi kommunen har besluttet at bygge en ny cykelsti gennem Christiania. (Foto: Jan Unger)

Kirsten Prajna står foran sit hus på Christiania og nyder fuglenes pippen over søen, men snart vil roen og udsigten blive spoleret. Ihvertfald i nogles øjne. For lige her ved Kirsten Prajnas grund på fristaden har Københavns Kommune besluttet at lave ny cykeltrute.

- Det er sørgeligt, at kommunen vil lade over 7000 cyklister lave trafikkaos lige her, fortæller Kirsten Prajna til Ekstra Bladet.

I dag var det meningen, at Københavns Kommune skulle rive hendes brændeskur ned til fordel for cykelstien, der skal forbinde Amager og Indre By København.

Christiania raser over cykelsti

Byggeprojekt udskudt
Men her til morgen var der hverken nogen fra kommunen eller håndværkere til stede ved Dyssen på Christiania. Og Kirsten Prajna vil personligt sørge for, at det bliver besværligt for dem, når de kommer.

- Jeg fik at vide, at de kom i dag, derfor stod vi klar med fysisk blokade. Det vil vi gøre igen, forklarer hun.

Kirsten Prajna opfordrer nemlig beboerne på Christiania at stille sig i vejen, så det ikke er muligt for håndværkerne at starte på projektet, hvor første spadestik bliver at rive brændeskuret ned.

Hun fik, uden varsel, en skriftlig opsigelse af brændeskuret fra Københavns Kommune, hvor hun blev bedt om at rydde det til i dag. Hun kigger hen på de røde/hvide afspæringsbånd ind til hendes ejendom og omkring brændeskuret.

- Jeg har ikke tømt det helt, det kan de sgu få lov til, i stedet har jeg pyntet op til de kommer, siger hun.

- Er det ikke lidt voldsom reaktion?

- Vi opfordrer selvfølgelig ikke til vold, men vil pointere vores utilfredshed. Projektet er som at hælde alle cyklister fra Amager ned i en tragt. Det bliver så trængt, og det er dømt til at skabe vanskeligheder.

- Hvorfor er I imod cyklister, når det alligevel er et bilfrit område?

- Bare fordi, at det er et bilfrit område, så betyder det ikke, at vi vil have flere tusinde cyklister kørende.

- Folk må hellere end gerne cykle, hvis de vil, men det her handler ikke om en 'oplevelsesvej'. Det bliver en 'motor/transitvej', hvor folk ræser gennem et roligt område med en masse gående mennesker, turister og børn, fastslår hun.

Ikke mere at gøre
Morten Kabell, Borgmester for Miljø- og Teknikforvaltningen var til møde hos christianitterne i går. Her prøvede flere fra Christiania at få borgmesteren til at stoppe projektet i allersidste øjeblik, men der var ikke noget at gøre.

Selv om Borgmesteren i sin tid stemte imod lovforslaget, så var der bred opbakning i borgerrepræsentationen til at få lavet en 'Christianiacykelsti', derfor blev beslutningen allerede taget for flere år siden.

Men nu har kommunen fået at vide, at cykelforbindelsen skal stå færdig til juni. Derfor har borgmesteren flere gange rakt hånden ud til cristianitterne med løsningsforslag til eksempelvis fartdæmpende tiltag mm.

Men ifølge kommunen har christianitterne ikke været positive over for eventuelle ændringer eller et samarbejde om cykelruten.

Kirsten Prajna forklarer, at man ikke har været samarbejdsvillig, fordi forslagene ikke forbedrer mulighederne.

- De bør hellere komme herud og se, at deres projekt ikke er fysisk realistisk, men det vil de jo ikke, siger hun.

Cykelsti skaber konflikt
Kirsten Prajna er dog glad for at kunne gå endnu en dag på den 'stadig' fredelige sti uden kommunale arbejdere.

- Jeg tror ikke de ved, hvor meget kaos cykelstien vil skabe. Cyklister kan ende i voldsomme sammenstød, fordi flere veje krydser hinanden.

- Den er så uhensigtsmæssig og kommer til at skabe konflikter mellem gående, beboere og travle cyklister, mener hun.

- Måske tager I sorgene på forskud? Tror du ikke, at cyklister vil tage hensyn?

- Nej det er en alvorlig sag, som kan splitte vores fællesskab op mellem vandet. Folk kører ikke forsigtigt, når de har travlt.