Militær provokation: Britisk flådeøvelse bringer argentinske sind i kog

Planerne om en storstilet britisk flådeøvelse ved Falklandsøerne har skabt fornyet splid mellem Argentina og Storbritannien

HMS Clyde er på nuværende tidspunkt blandt de skibe, der patruljerer ud for Falklandsøerne. I de kommende dage, vil det få selskab af flere, når den britiske militærøvelse skydes i gang 14. april (Foto: All Over Press)
HMS Clyde er på nuværende tidspunkt blandt de skibe, der patruljerer ud for Falklandsøerne. I de kommende dage, vil det få selskab af flere, når den britiske militærøvelse skydes i gang 14. april (Foto: All Over Press)

De argentinske myndigheder har reageret skarpt på nyligt offentliggjorte planer om en britisk militærøvelse på og omkring Falklandsøerne fra den 14. til 27. april.

Planerne om militærøvelsen fik fredag det argentinske udenrigsministerium til at indkalde den britiske ambassadør, Dr. John Freeman, til kammeratlig samtale, hvor briterne fik overdraget et protestbrev.

I den officiel udtalelse kalder argentinske regeringskilder øvelsen en ’provokation og fjendtlig handling’ mod den argentinske nation. Ligesom argentinerne i skarpe vendinger kalder øvelserne for et ’show af militær magt i det sydlige Atlanterhav, en zone med fred’, skriver avisen The Independent.

Rygterne om testning af missiler ved øvelsen har været med til at puste yderligere til den argentinske ild.

- Denne handling falder indenfor det, præsident Cristina Fernandez de Kirchner allerede fordømte den 2. april, bestående af provokationer og fjendtlige handlinger mod Argentina fra en kontinental atomkraft, siger en talsmand fra den Argentinske ambassade i London.

I strid siden 1982
Siden Argentina i 1982 blev besejret af briterne i Falklandskrigen, har de to nationer ligget i voldsomme stridigheder over øgruppen.

Fra officiel argentinsk side anses øerne stadig for besat argentinsk territorium. Øgruppen hører i dag officielt under Storbritannien, men har i realiteten selvstyre.

Så sent som sidste år var tilhørsforholdet til Storbritannien til afstemning blandt indbyggerne. Her stemte mere end 95 procent for fortsat at blive under britisk styre.

Alligevel har den argentinske regering så sent som i marts udtrykt ønske om fortsatte forhandlinger om overdragelse af den lille øgruppe.

0 kommentarer
Vis kommentarer