Politi: Film os bare, når vi arbejder

Må politiet råbe fuck og stoppe folk i at filme dem på gaden? Læs Rigspolitiets svar her

Simon B. var en af de personer, der overværede konflikten. Han filmede det hele. (Foto: Mogens Flindt)
Simon B. var en af de personer, der overværede konflikten. Han filmede det hele. (Foto: Mogens Flindt)

Torsdag aften væltede en meget vred politimand Jesper Bertelsen ud af sin kørestol, efter han havde råbt skældsord til politiet. Han er lam fra livet og ned.

Ekstra Bladet har talt med flere af øjenvidnerne til episoden, og de er meget chokerede over politibetjentens opførsel, der blev optaget på video som har været voldsomt diskuteret de sidste dage.

Se også: Vidner: Betjent væltede lam mand ud af kørestol

Skubbede vidnerne
Det var ikke kun manden i kørestolen, der fik skub og hårde ord med på vejen, inden den ophidsede betjent forlod stedet med sin kollega. Flere øjenvidner har fortalt til Ekstra Bladet, at han skubbede og råbte ad folk på gaden.

Se også: Jeg filmede betjenten i kørestols-sagenSe også: Vidne i kørestolsag: Alle var i chok

Men hvor går grænsen egentlig for, hvad en politimand må?

Ekstra Bladet har talt med Rigspolitiets kommunikationsrådgiver, Carsten Andersen, der understreger, at man gerne må filme politiet, når de arbejder på offentlige steder, som f.eks. på gaden.

- Det er ikke ulovligt at filme politiet, så vi kan heller ikke forbyde folk at filme os, mens vi anholder dem. Men man skal jo rette sig efter politiets anvisninger, og hvis du ikke vil det, så kan du risikere at blive anholdt for det, siger han til Ekstra Bladet.

Her kan du se, hvordan politimanden opfører sig, efter manden er væltet ud af kørestolen.

Sagen er overdraget til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, og derfor vil politiet ikke kommentere på den konkrete situation.

Ekstra Bladet har i stedet stillet generelle spørgsmål til Carsten Andersen omkring magtanvendelse, som er talens brug, håndkraft, håndjern, peberspray, gas, hunde, politistav og skydevåben - i den rækkefølge.

I langt de fleste tilfælde nøjes politiet med at tale, men hvis det ikke er nok, begynder de at bruge hårdere magtmidler.

- Hvordan afgør politiet, at der skal bruges magtmidler?

- Det er fuldstændig op til den enkelte betjent at afgøre det. Der er ikke nogen faste regler om det. Men der er selvfølgelig forskel på, hvilket temperament den enkelte betjent har i forhold til, hvor meget magt, han vælger at bruge. Hvis man er en meget stor mand, har man måske ikke behov for at bruge nogle af de her magtmidler, som en politimand eller kvinde, der er fysisk mindre.

- Udgangspunktet er, at det skal være så skånsomt som muligt. Og det kan godt være, at det er mest skånsomt at give en person, der er meget ophidset, håndjern på. For så kan han ikke slå på sig selv eller andre.

- Hvis en person råber skældsord af politiet og rækker fuck - Hvor går så grænsen for, hvornår man skal anholdes, have en bøde eller politiet måske bare vende det døve øre til?

- Det er et spørgsmål om, hvad politiet vurderer i den enkelte situation. I nogen situationer tror man måske på, at det kan have en gavnlig virkning, hvis man anholder eller sigter en person. Andre gange er det måske en fordel at ignorere det. Og det er op til den enkelte betjent at vurdere, hvad der vil være rigtigst.

- Men er en fuckfinger forbrydelse nok til at blive anholdt?

- Det er ulovligt at give en fuckfinger til politiet, men det er meget individuelt, hvor en betjents grænse går.

- Du skal have en grund til at anholde for en fuckfinger - det skal være nødvendigt og ses i en sammenhæng.

- Hvis en person eksempelvis er fuld og smadrer et butiksvindue og så giver en finger til politiet, anholder vi personen, hvis vi tror, han vil fortsætte med at smadre vinduer.

- Men andre gange vil vi vurdere, at det godt kan klares ved, at vi giver ham en bøde på stedet. En bøde kan også signalere til andre på stedet, at politiet ikke er til at spøge med. Så det er helt individuelt.

Politiet laver også fejl
- Hvis jeg kommer gående helt stille og roligt og ikke er i gang med noget ulovligt og sender en fuckfinger mod politiet - er en fuckfinger så grundlag nok for en anholdelse?

- Det kunne i hvert fald være nok til at give dig en bøde. Men igen vil det også være et spørgsmål om, om man overhovedet gider give en bøde for det - det kan jo nogle gange være klogere at lukke øjnene for sådan noget, for at undgå en konfrontation. Men det kommer an på situationen.

- Politiet lader sig nogle gange rive med og svarer igen. Er det forkert?

- Det er heldigvis kun de færreste situationer, der er sådan. Langt de fleste anholdelser foregår stille og roligt.

- Men der er selvfølgelig en gang i mellem, hvor det udvikler sig, og selvfølgelig laver vi da også fejl. Det skal vi da bestemt også kunne erkende. Alle laver jo fejl på deres job, og det kan politiet også sagtens komme til.

Brug den sunde fornuft
- Men må en betjent give en fuckfinger eller råbe skældsord tilbage?

- Det vil man jo normalt aldrig gøre - det skal vi jo være højt hævede over. Men igen kan der også være nogle situationer, hvor det kan være, at det er det, der skal til, for at få folk til at falde til ro.

- Normalt bør vi nok holde os for gode til den slags ting. Men jeg vil bestemt ikke afvise, at det er noget, vi kan gøre i nogle situationer.

- Er der forskel på, hvor meget magt der bruges?

- Tingene skal stå i rimelig forhold til hinanden. Man gør hurtigt op med sig selv, om en anholdelse er nødvendig. Jo mere alvorlig forbrydelsen er, jo hurtigere ryger vi også op på magtbarometeret.

- Men det handler jo om, at politiet skal kunne bruge deres sunde fornuft og kunne bevare roen - så langt som det overhovedet er muligt.

- Og så kan politiet jo - ligesom så mange andre - blive forskrækkede. Men vi må bare ikke blive det lige så hurtigt som almindelige mennesker. I kraft af vores uddannelse, og de remedier vi har med, burde vi jo bedre kunne løse en opgave end en almindelige person.

1 af 2 
2 af 2 Simon B. var en af de personer, der overværede konflikten. Han filmede det hele. (Foto: Mogens Flindt)
0 kommentarer
Vis kommentarer