Mystisk album på auktion: Danske stikkerbilleder til salg

Et dansk fotoalbum næsten 70 år efter Danmarks befrielse dukket op i England

En side fra det historiske danske fotoalbum, der er dukket op England, og som kommer på auktion hos  C&T Auctioneers 30. april.
En side fra det historiske danske fotoalbum, der er dukket op England, og som kommer på auktion hos C&T Auctioneers 30. april.

Et mystisk fotoalbum med unikke billeder fra Danmark omkring befrielsen i 1945 er dukket op i England og kommer snart under hammeren.

Læderalbummet indeholder af i alt 112 billeder og udover fotos fra Danmark, indeholder albummet blandt andet også pressefotos af Adolf Hitler og fotos fra Østfronten.

Det er auktionshuset C&T Auctioneers, der den 30. april vil udbyde fotoalbummet, som er vurderet til 7.700 kroner.

Udover flere fotos af navngivne danske stikkere er der blandt andet også en billedserie under påskriften ’tyskertös fra Odense’, hvor man ser en kvinde blive overfaldet af en gruppe mænd, som tvinger tøjet af hende og maler Svastika på hendes balle og ryg.

I følge auktionshuset er det en britisk samler, der for syv år siden fandt albummet i Tyskland, og som nu ønsker at sælge det.

- Det er første gang, billederne ser dagens lys på en international auktion. De er med sikkerhed fra dengang, men vi ved ikke, hvem der har taget dem. Det kunne måske være en dansk pressefotograf, siger Matthew Tredwen fra C&T Auctioneers.

Se også: Verdens dyreste bog: Så meget blev den solgt for

Nogle af billederne har dog før været fremme i offentligheden. Billedserien af kvinden, der bliver overfaldet, har nemlig været udstillet på Nationalmuseet i 2005 i anledningen 60-året for Danmarks befrielse, fortæller Henrik Lundtofte, leder af Historisk Samling fra Besættelsestiden i Esbjerg.

- Det er en fotoserie af et overfald, der faktisk var konstrueret. Billederne blev taget en sommer i Odense i 1943, og efterfølgende blev de solgt for en krone stykket, hvilket modstandsbevægelsen tog afstand fra, da man mente, det var pervers spekulation i at tjene på besættelseskonflikten, siger han.

Henrik Lundtofte gætter på, at det er en almindelig dansker, der i tiden efter krigen har samlet billederne. Og albummet kan godt være værdifuldt.

- Hvis det eksempelvis er private billeder af berygtede stikkere, der nu er dukket op, så kan det virkelig være mange penge værd. Er billederne derimod velkendte, så er 7.700 kroner nok lige i overkanten, siger han.

Albummet har allerede fået en del opmærksomhed i de britiske medier, hvor det har været omtalt i blandt andet Daily Mail. I følge auktionshuset har der også allerede været flere forespørgsler på det fra britiske samlere, men Matthew Tredwen håber faktisk, at albummet bliver solgt til Danmark.

- Det ville være fint, hvis det kunne komme tilbage til Danmark. Det er jo et vigtigt stykke historie for jeres nation, siger han.

Læs mere i Ekstra Bladet mandag.

Kender du noget til fotoalbummet: Tip os på mail 1224@eb.dk

1 af 2 Albummet indeholder også denne billedserie af en kvinde, der bliver overfaldet. Det hele er dog iscenesat, og de blev under krigen solgt for 1 krone stykket.
2 af 2 En side fra det historiske danske fotoalbum, der er dukket op England, og som kommer på auktion hos C&T Auctioneers 30. april.
0 kommentarer
Vis kommentarer