Giraf død i Zoo

En girafunge er død i Københavns Zoo af endnu uvisse årsager

En girafunge i Københavns Zoo, som blev født i torsdag, døde søndag.

Det oplyser den zoologiske have på sin facebookprofil.

- Dyrepassere og dyrlæger observerede ungen i går, hvor den lå ned en stor del af dagen uden at tage mad til sig. Giraffen blev obduceret i dag, og der var hverken tegn på infektion eller hjerteproblemer. Zoos dyrlæger har sendt vævsprøver til undersøgelse og får resultatet om ca. to uger, lyder det.

Årsagen til dødsfaldet er altså endnu ikke klarlagt, forklarer Zoologisk Haves videnskabelige direktør, Bengt Holst.

- Det eneste, vi ved, er, at den er død, og så er den blevet obduceret. Man har ikke fundet nogen fysiske skader, den har ikke været udsat for slag, og der er ingen abnormiteter, siger Bengt Holst til Ekstra Bladet.

Zoo har taget en række bakterieprøver, som er blevet sendt til undersøgelse på et laboratorium.

- Svarene på prøverne kan vise, om der er tale om en eventuel bakterieinfektion. Det er dog ikke altid, at man får et svar ud af det, men det gør man i mange tilfælde, siger han.

Dyreunger dør ofte
Det er ifølge Bengt Holst ikke usædvanligt, at dyreunger dør kort efter fødslen. Dødeligheden blandt dyreunger er generelt høj. I naturen er den omkring 50 procent.

- Har i samme dødelighed blandt dyreunger i Københavns Zoo?

- I zoo har vi mange muligheder for at holde den lavere, forklarer han.

- Hvis du ser en kurve over dødeligheden hos dyr, så vil den altid være størst lige ved fødslen. Dyrene er svækket, lige når de bliver født, for de har jo været meget beskyttede i deres mors mave. Og når de så bliver født, er der mange ting, der kan gå galt. Men lige hvad der er gået galt i det her tilfælde, er ikke til at sige. Men det er bestemt ikke usædvanligt, og det er noget, som sker jævnligt.

Biologi-logik
Der har siden februar måned været usædvanligt stor fokus på girafferne i Københavns Zoo, efter man valgte at aflive giraffen Marius, som var genetisk uegnet til havens internationale avlsprogram. Marius, som har fået dedikeret en omfattende side på Wikipedia, blev verdensberømt på grund af aflivningen.

Det er dog umuligt at sammenkæde aflivningen af Marius med den døde girafunge, understreger Bengt Holst.

- Jeg ved slet ikke, hvordan man skulle kunne kæde de to ting sammen logisk set. Det er biologien, der har grebet ind her. Dyr fødes med forskellig styrke, og nogle er stærke, mens andre er svage, siger Bengt Holst.

0 kommentarer
Vis kommentarer