Nyt studie kan give håb for skilsmissetruede par

Kriseramte par kan have gavn af kurser og terapeutiske forløb, hvis ikke forholdet skal briste, viser studie

Foto: Casper Dalhoff/POLFOTO
Foto: Casper Dalhoff/POLFOTO

Hvis gnisten ikke længere er den samme i parforholdet, så kan det være en idé at gennemgå et forløb med kurser, samtaler og terapi.

Det er konklusionen efter en række gennemgåede studier, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har foretaget for Egmont Fonden.

Studierne tager udgangspunkt i såkaldte programbaserede interventioner for par, hvis forhold er under pres eller er i fare for at gå i stykker, forklarer Anne-Dorthe Hestbæk, afdelingsleder i SFI's afdeling for børn og familie.

- Studiet viser, at der findes metoder, som ser ud til at kunne hjælpe almindelige mennesker, der har en krise i deres parforhold, eller nogle problemer, som vil kunne få dem til at gå fra hinanden, siger hun.

I alt er der gennemgået 13 programmer, der skal give parrene værktøjer til at håndtere deres problemer og forebygge en splittelse.

Ud af de 13 programmer viser tre direkte at have en positiv virkning på parrenes samliv. De tre programmer arbejder især med, hvordan parrene taler sammen, hvilke forventninger og forestillinger de har om forholdet, og hvordan indbyrdes konflikter håndteres.

- Det er meget interessant, fordi vi er et af de lande, der har et meget højt antal af skilsmisser, siger Anne-Dorthe Hestbæk.

- Ser man det fra et børneperspektiv, så ved vi efterhånden, at hvert tredje barn vil opleve, at mor og far går fra hinanden i løbet af barndommen.

- Hvis man kunne undgå det ved nogle af parrene, og de kunne have det godt samtidig, så ville det være rigtig fint, tilføjer hun.

Dermed er det ifølge afdelingslederen ikke sagt, at alle par absolut skal blive sammen.

Men det er sandsynligt, at en række af de par, der ender med at gå fra hinanden, vil kunne fortsætte med at have et liv sammen på en god måde med hjælp fra professionelle, lyder det fra Anne-Dorthe Hestbæk.

- Det er også spændende, at mange af de her metoder ikke er særligt indgribende - man skal trods alt ikke indlægges, i årelang terapi eller undergå en operation, siger hun.

- Man skal have nogle relativt få rådgivningssamtaler og lære metoder til at løse problemerne, som vil minde om nogle lettere terapeutiske samtaler, uddyber Anne-Dorthe Hestbæk.

0 kommentarer
Vis kommentarer