Danmark skal betale polske børns lægeregning

Familiemedlemmer til EU-borgere, som arbejder i Danmark, er omfattet af dansk sygesikring. Men det er næsten kun tyskere, som bruger det. Polsk fagforeningsmand kritiserer danske myndigheder for at informere østarbejdere for dårligt om deres rettigheder på det danske arbejdsmarked

(Foto: Martin Lehmann)
(Foto: Martin Lehmann)
Følg Samfund

Danmark betaler regningen, hvis et familiemedlem til en polak, tysker eller portugiser, som arbejder i Danmark, skal behandles i hjemlandet for influenza, en brækket arm eller kræft.

Familiemedlemmer til EU-borgere, som arbejder i Danmark, er nemlig omfattet af dansk sygesikring - lige som danskere er omfattet af samme ret i andre EU-lande.

Men at dømme efter Danmarks udgifter på området, er det en velbevaret hemmelighed. Indtil videre tyder det nemlig på, at kun få udenlandske arbejdere gør brug af retten til dansk sygesikring, viser en opgørelse fra Patientombuddet, som Avisen.dk har fået indsigt i.

Læs også: Østarbejdere kan få penge til syge familiemedlemmer

For eksempel har Danmark i 2013 udbetalt 1,5 mio. kroner til Polen for lægehjælp til personer omfattet af dansk sygesikring.

Det får nu en polsk fagforeningsmand til at kritisere danske myndigheder for at gøre for lidt ud af at informere østarbejdere om deres rettigheder på det danske arbejdsmarked.

- Det er meget moderne at tale om ret og pligt. Så jeg synes, at de danske politikere forsømmer at oplyse om de rettigheder, som følger med, siger Robert Olejnik, som er formand for en faglig klub for 200 polske byggearbejdere i København under Byggefagenes Samvirke.

Men det kan hurtigt ændre sig, mener Robert Olejnik.

- Udgifterne kommer til at eksplodere. I dag er der næsten ingen polakker, som kender til de her regler. Men jeg er slet ikke i tvivl om, at mange vil udnytte muligheden, når kendskabet breder sig, siger han.

Læs også: Politiker afsløret: Søgte gratis arbejdskraft

Danmark hænger på regningen
Det er Patientombuddet, som vejleder om EU-regler i forbindelse med sygehjælp.

Her bekræfter chefkonsulent Vibeke Brask Lemche, at Danmark er forpligtet til at dække lægeregningen for EU-borgere, som arbejder i Danmark - og deres familier i hjemlandet.

- Hvis du har en hjemmegående mor og to børn for eksempel, så er de medforsikrede. Hvis de modtager sundhedsydelser i hjemlandet i den periode, hvor de er medforsikrede, så sender myndighederne en regning til Danmark, siger hun.

Retten til dansk sygesikring for familien gælder dog kun, hvis ægtefællen i hjemlandet er arbejdsløs, ikke får dagpenge eller på anden måde er sundhedsforsikret.

Men i Polen er der for eksempel 2,5 millioner arbejdsløse, hvoraf omtrent 1,7 millioner ikke modtager dagpenge.

- Mange polske familier fungerer på den måde, at manden tager til for eksempel Danmark og arbejder, mens konen er hjemmegående og tager sig af børnene, forklarer Robert Olejnik.

Til forskel fra Danmark er arbejdsløse i Polen ikke omfattet af den offentlige sygesikring, hvis de ikke står aktivt til rådighed for arbejdsmarkedet.

Det betyder, at de selv må betale for lægebesøg eller behandling på hospitalet.

Varmt politisk tema
Det er blevet et varmt politisk tema, at EU-borgere - og dermed østarbejdere, har adgang til dansk børnecheck og kørselsfradrag, når de stempler ind på det danske arbejdsmarked.

Men det har hidtil fløjet under radaren, at der også følger dansk sygesikring med, når for eksempel en polsk håndværker arbejder i Danmark - både for ham selv og familien hjemme i Polen.

Ifølge en opgørelse fra Patientombuddet er det næsten kun tyskere i grænselandet, som gør brug af retten til dansk sygesikring.

Ud af en samlet udgift til personer bosat i andre EU-lande (danskere inklusiv), som er omfattet af dansk sygesikring, på 71 mio. kroner i 2013, er næsten 69 mio. kroner havnet i den tyske statskasse.

På en lille bitte andenplads ligger Polen, som har sendt regninger til den danske stat for 1,5 mio. kroner.

En næsten hemmelig rettighed
For at sikre dansk sygesikring til sig selv og eventuelt familien skal udenlandske arbejdstagere henvende sig på kommunen, hvor de får udstedt et særligt sundhedskort.

Men reglerne er mildest talt komplicerede - og meget lidt synlige. For eksempel fylder vejledningen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet næsten 100 sider - og er skrevet på dansk.

Og på den offentlige hjemmeside Work in Denmark, som skal hjælpe udlændinge med at hitte rede i det danske arbejdsmarked, står der ingenting om retten til dansk sygesikring.

Læs også: Polsk sprøjtemaler: Jeg malker ikke statskassen

Læs også: Brian Mikkelsen om fradrag til østeuropæere: Vi bliver jo til grin

Læs også: Bombe! Får fradrag hele vejen fra Krakow

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?