Rentefup: Presset til dyre lån

Kæmpefejl i bankernes renteforudsigelser har kostet boligejerne dyrt

Realkredit Danmark er blandt de kreditforeninger, der jævnligt opfordrer boligejerne til at droppe F1-lånet. Foto: Thomas Borberg
Realkredit Danmark er blandt de kreditforeninger, der jævnligt opfordrer boligejerne til at droppe F1-lånet. Foto: Thomas Borberg

Titusindvis af boligejere har de seneste år skiftet deres billige F1 lån ud med dyre fastforrentede lån i blind tro bankernes forudsigelser om, at renten var på vej op.

Men nu bliver det dokumenteret sort på hvidt, at de renteprognoser, som bankerne og realkreditinstitutter har bygget deres skråsikre anbefalinger på, er fulde af fejl.

Ikke bare skyder renteprognoserne langt forbi målet. De trækker også alle i den samme retning. Siden 2008 har de således konsekvent forudsagt, at F1 renten ville blive langt højere, end den endte med at blive i virkeligheden.

Det er Boligøkonomisk Videncenter, som i samarbejde med PA Consulting har gennempløjet mere end 500 renteprognoser fra 2005 til udgangen af 2013, og her er konklusionen klar:

– Der er tale om store fejl, siger Curt Liliegreen, sekretariatsleder i Boligøkonomisk Videncenter.

Det har været en dyr fornøjelse af følge bankens råd om at droppe F1-lånet. Foto: Push Pictures Samfund Bankens råd har kostet kassen

Han er især betænkelig, fordi banker og realkreditinstitutter i vidt omfang har brugt prognoserne til at presse boligejerne væk fra de populære F1 lån.

– Det har ikke skortet på advarsler om, at boligejerne burde søge over i fastforrentede lån for at sikre sig mod fremtidige rentestigninger. Disse advarsler har været bakket op af forudsigelser om stigende renter. Men nu viser vores evaluering, at disse prognoser igen og igen har overvurderet renten, siger Curt Liliegreen.

Værst ser det ud op til 2012. Her forudsagde prognosemagerne, at F1-renten ville blive mere end tre gange så høj i 2012, end den endte med at blive i virkeligheden.

– Især de prognoser, der er lavet i 2011-13, skyder konsekvent over den faktiske rente. I gennemsnit med ca. 230 procent, siger Curt Liliegreen.

Max Ølsted fra Rønnede har ikke ladet sig lokke eller true væk fra sit F1-lån. Foto: Per Rasmussen Samfund Max holder stand

For de boligejere, der fulgte bankernes råd, har det været en dyr fornøjelse.

Det uafhængige rådgivningsfirma Finansteam har for Ekstra Bladet beregnet, at det indtil videre har kostet 180.000 kr. før skat, hvis man lyttede til bankerne og omlagde sit F1 lån på 1 million kr. til et fastforrentet lån i 2010.

Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen erkender, at man tog fejl den gang.

– Det er rigtigt, at da vi gik ind i krisen, så var der ingen, der forudså, hvor dyb den ville blive. Derfor havde vi nogle andre forventninger. De har så vist sig ikke at holde. Det viser igen, at man ikke kun skal vælge lån efter forventninger til renten. Man skal vælge det, man har det bedst med.

Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen, mener, at man skal vælge lån efter sin 'mavefornemmelse'. Foto: Torben Stroyer Samfund 'Svært at spå om renten'

Læs meget mere i Ekstra Bladet:

* Bankens råd har kostet kassen

* Max holder stand

* ’Svært at spå om renten’

0 kommentarer
Vis kommentarer