Børn til Børnetelefonen: Mor og far er helt optaget af deres smartphone

Når vi er sammen, er vi alligevel fraværende: Vi lider af mobilitetsmani, og det går udover forholdet til vores børn, mener sociolog

Der er mange voksne, der laver regler for børnene og er meget optagede af, at deres børn sidder alt for meget med mobilen eller computeren. Man spørger nogle gange sig selv, om de overhovedet kigger på, hvordan de selv gør, siger afdelingschef hos Børns Vilkår, Bente Boserup. Foto: Lars Krabbe
Der er mange voksne, der laver regler for børnene og er meget optagede af, at deres børn sidder alt for meget med mobilen eller computeren. Man spørger nogle gange sig selv, om de overhovedet kigger på, hvordan de selv gør, siger afdelingschef hos Børns Vilkår, Bente Boserup. Foto: Lars Krabbe
Følg Samfund

Når børn ringer til Børnetelefonen hos Børns Vilkår, handler deres dilemmaer i stigende grad om, at mor og far er optaget af deres smartphones, tablets og computere.

Kan du genkende de syv scenarier: Skal du også liiige tjekke mobilen, når...

- Forældrene har ofte travlt med at tjekke mails eller Facebook eller spille spil, så børnene ikke rigtigt kan komme i kontakt med dem, siger Bente Boserup, leder af Børns Vilkårs rådgivning.

Det bekymrer hende:

- Børn har brug for at snakke om det, der optager dem og det, de går og tumler med. I en travl hverdag kan det somme tider blive et helt detektivarbejde for børn at få mors og fars opmærksomhed. Når barnet tror, at far endelig har tid søndag formiddag, hvor barnet har tænkt sig at sige, at han eller hun bliver mobbet i skolen, så slår det barnet ud, når far tager mobilen frem, og på den måde signalerer, at den er vigtigere end barnet, siger Bente Boserup.

Tilstede og fraværende
Sociolog og tidligere seniorforsker ved Aarhus Universitet Mette Jensen, som blandt andet har skrevet en bog om mobilitetsmani, vurderer, at der på uhyre kort tid er sket en drastisk forandring i vores måde at være sammen på.

Hun mener at manien med hele tiden at være online, truer nærværet og intimiteten - også overfor vores børn:

- Smartphones og iPads invaderer vores sociale praksis og relationer. De er utroligt smarte og ikke engang bare mobiltelefoner, men hybrider af computere, musikanlæg og telefoner, som lægger beslag på os og er meget anmasende.

Janne var dybt suget ind i sin smartphone

Og det er ifølge Mette Jensen svært at være fysisk og mentalt tilstede samtidig, når der ligger en smartphone og lurer:

- Den engelske sociolog John Urry taler om et begreb, der hedder present and absent. Man er både tilstede fysisk og mentalt fraværende på en gang. Og børn kan have svært ved at hamle op med det. De kan godt sige: 'hvorfor taler du hele tiden i mobiltelefon, men det er svært for dem at formulere sig klart imod en tendens, som mange har.

Ulla Dyrløv, børnepsykolog og forfatter til den nye bog 'Dit barns pilot', som også giver råd til de voksne om, hvordan man bruger for eksempel smarpthonen med måde, har bestemt også bemærket sine klienters frustrationer over mors og fars mobilmani:

- Forældre fra min generation er tit voksenkedelige at høre på, når de brokker sig over, at børn bruger for meget tid på computeren og Facebook. Men de kan sagtens forsvare overfor ungerne, når mor lige er nødt til at svare på en mail fra arbejdet eller tager telefonen med ordene: 'Det er lige mit arbejde'. Hvis man synes, ens barn er for meget på, skulle man starte med at kigge på sig selv.

App til at komme offline
Mette Jensen understreger, at det ikke er ret lang tid siden - maks. 20 år - at der ikke var anden mulighed end at være 'sammen med dem, man fysisk var sammen med'. Dengang, man bogstaveligt 'havde snor i telefonen' og ikke - som nu - kan skype med hele verden hele tiden, alle steder, når som helst og hvor som helst.

Ifølge Mette Jensen tager vi imod de nye teknologier med åbne arme, fordi vi så gerne vil effektivisere tiden - blandt andet for at få bedre tid til børnene, men at teknologierne tit ender med at blive endnu en tidsrøver.

Hun nævner, at det naturligvis har bragt en app på skærmen, som kan lukke ned for forstyrrende sider som Facebook, der forstyrrer, når man arbejder:

- Det, at man er nødt til at have et program for at komme off line, er en umyndiggørelse af en selv. Man er ikke i stand til selv at modstå det der. På en måde er det en god ting, at man aktivt vælger det fra, men også et symptom på, hvor omsiggribende og altopslugende teknologien er.

Forældre 'smitter' børnene
Hun peger på, at flere læger ikke mener, at mennesket er mentalt gearet til det digitale tempo, at udviklingen er sket alt for hurtigt, og det medfører problemer på mange niveauer.

- Her bliver børnene tit taberne, siger Mette Jensen, som hverken mener, det er realistisk eller hjælper noget at forsøge at bremse udviklingen eller ønske sig tilbage til 'de gode gamle dage'.

- Men det er vigtigt at reflektere over, hvad det gør ved os og vores relationer og vores børn, som til syvende og sidst er de vigtigste.

Gode råd til sund smartphone-stil

De færreste af os er formentlig klar til at afskaffe vores højtelskede teknologiske kommunikationsmidler til fordel for kvalitettid med vores højtelskede børn.

Derfor er det ifølge eksperterne en god ide at lave nogle regler for brugen af smartphone/tablet og så videre, når du er sammen med dine børn.

1. Sluk den, når I spiser, så hverken bip eller brummen forstyrrer midt i maden.

2. Hvis du er nødt til at bruge din smartphone, tablet eller computer til for eksempel arbejde, når du har fri med børnene, så meld det ud.

3. Overhold aftaler om, hvor lang tid, du skal bruge på mobilen.

4. Før du brokker dig over ungernes iPhone og iPad-brug, så kig på din egen smartphone-stil.

5. Lad være med at lade din smartphone afbryde dig og dit barn, når I er i gang med at lege eller snakke.

6. Drop smugkiggeri på din smartphone. Børnene gennemskuer det.

7. Lær at prioritere din tid - tænk over, hvor lang tid, du spilder på for eksempel Facebook i forhold til at være sammen med dine dyrebare børn. Vis barnet, hvornår du er tilgængelig og hvornår du ikke er. Bland aldrig de to ting sammen.

8. Tjek mail, Facebook osv., når børnene er optaget af andre ting, men pas på, at det ikke bliver en dårlig vane.

9. Lav aftaler på ferien om, hvornår I bruger tid på smartphone og tablet.

10. Når du alligevel kommer til at bryde dine og børnenes aftale, så sig undskyld!

(Kilder: Sociolog og professor på IT-Universitetet Richard Ling, psykolog og ekspert i tilknytningsforstyrrelser Niels Peter Rygaard, børnepsykolog og forfatter Ulla Dyrløv, Leder af Børns Vilkårs rådgivning Bente Boserup)

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+