Danskerne fik mere mod på indkøb i første kvartal

Samlet gik detailsalget frem i årets første kvartal. Det er godt nyt for dansk økonomi, mener økonomer

Vi købte mere i starten af året end forventet. (Foto:Jesper Stormly Hansen)
Vi købte mere i starten af året end forventet. (Foto:Jesper Stormly Hansen)

Selvom danskernes forbrugslyst dalede en anelse i marts, så bød årets første kvartal samlet set på gode nyheder for de danske detailbutikker.

Detailsalget var 0,3 procent højere i første kvartal 2014 end i kvartalet før. Det er tilfældet, selvom detailsalget i marts faldt 0,1 procent i forhold til måneden før. Den samlede fremgang er en god nyhed for dansk økonomi, lyder det fra økonomer.

- Danskerne storforbruger ikke ligefrem, men selv en lille fremgang er godt nyt for de danske detailbutikker, men sandelig også for dansk økonomi som helhed.

- Væksten i dansk økonomi halter fortsat, og der er brug for øget privatforbrug i Danmark, hvis vi i 2014 skal fri af den lavvækstfælde, vi på femte år befinder os i, vurderer økonom Mira Lie Nielsen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv i en kommentar.

Se også: Danmark rutsjer ned på rangliste over brug af it

Forstyrrelser i købemønstre

Det var især salget af tøj, der trak detailhandlen ned i marts.

- Det var dog ventet som følge af, at vi i februar så en meget kraftig fremgang, som formentlig kan tilskrives, at den relativt milde vinter har lavet lidt forstyrrelser i købemønstrene, skriver Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken, i en kommentar.

Salget af fødevarer steg med 0,1 procent i marts, mens salget af andre forbrugsvarer var uændret.

- Det er stadig lidt svært at se konturerne af et kraftigt privatforbrugsdrevet opsving i tallene for detailomsætningen.

- Set med positive briller tegner der sig dog et billede af, at den meget markante nedtur i butikkernes omsætning siden 2007 er blevet vendt til en mere stabil udvikling over det seneste år, siger Jes Asmussen.

Se også: Brugt bil: Ford Mondeo eller Opel Insignia?

0 kommentarer
Vis kommentarer