Vandet er gået - er der så kun brød tilbage?

På vand og brød: Men vandet er næsten forsvundet i en fløj i Vestre Fængsel - 100 fanger må nøjes med kolde bade og primitive toiletbesøg

(Foto: Jens Dresling)
(Foto: Jens Dresling)

Et besøg på Hotel Gitterly byder normalt som minimum på vand og brød.

I Vestre Fængels afdeling Nord har omkring 100 indsatte dog de senere dage måttet nøjes med brød - og få, men iskolde vanddråber.

- Ja, en hel fløj med 100 mænd er desværre ramt af manglende vand. Der er et byggearbejde i gang herude, og i den forbindelse er man kommet til at køre en vandledning over, fortæller fængselsinspektør i Vestre Fængsel til Ekstra Bladet.

- Når nu vandet er gået, er der så kun brød tilbage?

- Nej - overhovedet ikke, og det er bestemt ikke hele fængslet, der er ramt. Desværre er det jo mange, det går ud over, men de kan både komme på toilettet og i bad. Der er godt nok ufatteligt lavt vandtryk og kun koldt vand. Det er ikke særlig attraktivt, og vi har sørget for flaskevand i lange baner, så de har ikke manglet drikkevand. Og vi arbejder på højtryk for at få det til at fungere.

Ventetid på toiletterne
Der er blandt andet blevet åbnet flere toiletter, for at de mere eller mindre beskidte herrer kan få lov til at forrette deres nødtørft.

- Vi forsøger at minimere ubehaget, men det er en langsommelig og besværlig affære med det manglende vand. Man skal fylde en spand vand op, som skal hældes i, når man har været på toilettet. Det er meget primitivt, og der er øget ventetid på toiletterne, som ikke fungerer optimalt. Det er selvfølgelig et irritationsmoment, men kan ikke lige nu være anderledes.

I den tørkeramte Afdeling Nord i fængslet, som ligger i Københavns sydhavnskvarter, er sammensætningen af indsatte en blandet affære, fortæller fængselsinspektøren:

- Vi har forklaret så godt, vi kan, til de indsatte, hvad der foregår. Men det er meget vanskeligt, at lokalisere præcis, hvor problemet er opstået.

- 100 mænd, der ikke kan komme i rigtigt bad, må sprede en ubehagelig lugt. Har du været ovre at lugte efter?

- Jeg har været derovre og tænkte også over det inden. Men der lugtede faktisk ikke grimt. De bruger det kolde vand, så godt de kan, siger Ina Eliasen, som tilføjer, at nogen har benyttet sig af de kolde afvaskninger, mens andre venter, at det varme vand vender tilbage.

Forsvandt onsdag
Vandet i fængselsfløjen gik i løbet af onsdag. Fængselsinspektøren håber, det kommer tilbage i dag:

- Hvis det ikke lykkes i dag, må vi have dem i bad på en anden måde, siger fængselsinspektøren, som ikke kommer nærmere ind på, hvordan det skal foregå.

- Men jeg tager det meget alvorligt. Det er møgubehageligt ikke at kunne komme i ordentligt bad.

0 kommentarer
Vis kommentarer