Putin har frit spil: Ingen vil ofre blod for Ukraine

Der er ingen, som vil hjælpe Ukraine, hvis Rusland påbegynder en invasion, siger ekspert

Her ses prorussiske tropper i Slavjansk, der har været ramt af blodige kampe. Deres moderne udstyr og uniformer viser, at de er styret af Rusland, mener den amerikanske udenrigsminister. (Foto: AP)
Her ses prorussiske tropper i Slavjansk, der har været ramt af blodige kampe. Deres moderne udstyr og uniformer viser, at de er styret af Rusland, mener den amerikanske udenrigsminister. (Foto: AP)

Den russiske propaganda virker ikke, for hele verden kan se på Twitter og Facebook, at Vladimir Putin styrer de prorussiske oprørere.

Sådan sagde den amerikanske udenrigsminister John Kerry natten til fredag.

- De render rundt med våben fra Ruslands nyeste arsenal, gemmer deres emblemer under deres spritnye matchende uniformer og taler med dialekter, som enhver lokal kan høre, stammer fra tusind kilometer væk, sagde han.

I sidste uge aftalte Rusland og Ukraine i fællesskab med EU og USA, at man ville gøre alt for at nedeskalere situationen i Ukraine. Alle har overholdt aftalen, undtagen Rusland, sagde udenrigsministeren.

Vladimir Putin vil gøre Rusland til en militær stormagt. Landet investerer nu massivt i særlig atomvåben og vil i 2016 have fordoblet sit forsvarsbudget. (Foto: AP) Vagthund Putin bruger milliarder på atomvåben

Grænsen er overskredet
I dag afholdte russerne så en stor militærøvelse blot én kilometer fra den Ukrainske grænse, mens krisen i landet bliver mere og mere blodig, for hver dag der går.

- Man har overskredet en grænse, hvor det er kommet så langt ud, at normale spilleregler er blevet sat til side. Russerne sender et signal om, at vi er lige her ved siden af, siger Rusland-ekspert og lektor ved Københavns Universitet, Flemming Splidsboel.

- Men vi ved jo allerede nu, hvad der vil ske, hvis de russiske tropper rykker ind over grænsen: At ingen har lyst til at hjælpe Ukraine, for det kan blive rigtig grimt.

I stedet optrapper NATO og vesten sin militære tilstedeværelse i lande rundt om Ukraine. USA har sendt tropper på øvelse i Polen og Destroyers til sortehavet og Danmark har sendt F16 fly til Baltikum.

Se også: Prorusser efter forsvundet dansker: Vi tilbageholder observatørerDet kommer til at gøre ondt på Rusland, sagde John Kerry i nat dansk tid. Trods deres status som verdens største militære supermagt bider trusler og sanktioner ikke rigtigt på Rusland. (Foto: AP)
Det kommer til at gøre ondt på Rusland, sagde John Kerry i nat dansk tid. Trods deres status som verdens største militære supermagt bider trusler og sanktioner ikke rigtigt på Rusland. (Foto: AP)
Se også: Kræver ukrainsk oprører udleveret fra Danmark

Klemmelus
Midt i det hele ligger Ukraine som en klemmelus, hvor befolkningen vil miste troen på regeringen, hvis ikke Ukraine reagerer på de prorussiske besættere – men samtidig frygter en voldelig russisk invasion, hvis de går for hårdt til besætterne.

- Det er dybt problematisk, hvis de ikke gør noget, og det er også problematisk, hvis de gør noget, siger Flemming Splidsboel.

- Ukraine har samtidig holdt sig til kun at sende tropper på antiterrorkationer de stedet, hvor det er ’nemmest.’ Hvis de gør det i nogle af de større steder, hvor aktivisterne er stærkest og virkelig bevæbnede, så kan Rusland være tvunget til at gå ind i Ukraine.

Tredje verdenskrig
Den ukrainske premierminister, Arseny Yatseniuk, beskylder Rusland for at ville starte en tredje verdenskrig ved at besætte Ukraine.

- Ruslands støtte til terrorister og banditter, der piner fredelige borgere, er en international forbrydelse. Det er en forbrydelse mod menneskeheden, tilføjede Yatseniuk.

Se også: EU og USA: Rusland eskalerer krisen i Ukraine

Men ifølge Ruslands-eksperten Flemming Splidsboel har Rusland egentlig ikke et stærkt ønske om at invadere Ukraine.

- De har et ønske om at fastholde et pres og usikkerhed, og så er de måske interesserede i at ’sabotere’ valget 25. maj, så Ukraine ikke får en vestligt stemt leder af landet.

- Men som jeg ser det, så er der ingen, der har lyst til at være den første der skyder. Begge parter har lyst til at være den, som siger, at vi kun skyder, fordi de andre startede.

Derfor kan krisen i Ukraine trækkes ud i en langdraget og endnu mere broget konflikt, mener eksperten.

0 kommentarer
Vis kommentarer