Han holder danske sergent fanget

Sæbefabrikant, sovjet-soldat og separatist: Den selverklærede borgmester i Slavjansk er ikke bange for at udfordre vesten

48-årige Vjatjeslav Ponomarjov er leder for de prorussiske separatister i den ukrainske by Slavjansk. (Foto: AP)
48-årige Vjatjeslav Ponomarjov er leder for de prorussiske separatister i den ukrainske by Slavjansk. (Foto: AP)

48-årige Vjatjeslav Ponomarjov er leder for separatisterne i den ukrainske by Slavjansk, der står bag kidnapningen af den danske chefsergent John Christensen og syv kolleger fra OSCE.

Ponomarjov viste søndag sine 'krigsfanger' frem på et farceagtigt pressemøde på rådhuset i den østukrainske by, der har 118.000 indbyggere.

Han gjorde det klart, at observatørerne slipper fri, hvis Ukraine frigiver et antal fængslede pro-russere. Han har samtidig beskyldt observatørerne for at være spioner for Nato.

Det lå ikke i kortene, at Ponomarjov skulle være politisk leder. Han fortæller selv, at han drev en sæbefabrik, da han blev opfordret til at stille sig i spidsen for Slavjansk, der er blevet centrum for opgøret mellem den ukrainske regering og prorussiske separatister.

Se også: TV: Ukrainsk militærhelikopter ramt af raketter

I et interview med det franske nyhedsbureau AFP fortæller Ponomarjov, at han ikke havde ventet, at han skulle være separatist-leder. Meget tyder dog på, at den 48-årige mand nyder sin position.

Han er vokset op i Slavjansk med en russisk far og en ukrainsk mor. Han har gjort sine krav ganske klart:

- Vi ønsker retten til vores folks selvbestemmelse, har han sagt ifølge AFP.

Vjatjeslav Ponomarjov har en baggrund i det sovjetiske militær. Her gjorde han tjeneste i stormagtens flåde indtil 1990, hvor Sovjetunionen gik i opløsning.

Se også: Det laver OSCE-observatørerne i Ukraine

Den militære fortid skal han have taget med sig videre, idet han fremstår som en respektindgydende lederfigur, der oftest skjuler sit korte, grå hår under en kasket.

Ud over sin kendetegnende hovedbeklædning går Ponomarjov også rundt og mangler to fingre på sin venstre hånd.

Den militære fremtoning får ifølge iagttagere Ponomarjov til at minde om den russiske præsident, Vladimir Putin, idet de begge taler i maskuline vendinger og sommetider krydret med bramfrie hentydninger.

Ud over at kidnappe en gruppe af OSCE-observatører har Ponomarjov beordret tilbageholdelsen af to journalister samt indført et udgangsforbud, efter at et angreb på en af separatisternes vejblokader endte med at koste tre livet.

1 af 3 Den danske chefsergent John Christensen under det såkaldte pressemøde på rådhuset i Slavjansk. (Foto: AP)
2 af 3 Vjatjeslav Ponomarjov er tidligere sæbefabrikant og soldat. (Foto: AP)
3 af 3 48-årige Vjatjeslav Ponomarjov er leder for de prorussiske separatister i den ukrainske by Slavjansk. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer