Faldt om på banen: Henrik reddede sin fodboldkammerat

71-årige Henrik Schellerup har tirsdag modtaget Røde Kors-prisen 'Årets Førstehjælper', efter han sidste sommer reddede sin fodboldkammerats liv under en kamp. - Ord kan ikke beskrive min taknemmelighed, siger den 65-årige Kurt Schmidt

Henrik (til venstre) reddede sin kammerat Kurts liv, da han faldt om på fodboldbanen. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Henrik (til venstre) reddede sin kammerat Kurts liv, da han faldt om på fodboldbanen. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Der stod 4-0 på måltavlen, og Henrik havde lige taklet bolden ud til et hjørnespark. De ældre herrer fra Hillerød og Lyngby stod tæt sammen på banen - Kurt kun nogle få meter fra Henrik. Men hjørnesparket nåede aldrig at blive taget.

Henrik hørte Kurt udbryde 'åh nej', før han faldt lige på hovedet ned i kunstgræsset. En af de andre sagde straks, at ingen måtte røre ham - for hvis den var gal med ryggen, kunne det gøre det hele værre. Men Henrik var slet ikke i tvivl om, hvad der er det rigtige at gøre.

- Jeg så med det samme, at han var helt blå i hovedet, så jeg vendte ham om og gav hjertemassage med det samme. Jeg var overhovedet ikke i tvivl, fortæller Henrik Schellerup til Ekstra Bladet.

Der er en række symptomer, det er værd at holde øje med, hvis du vil undgår pludselige hjertefejl. Vagthund 6 symptomer: Har du en skjult hjertefejl?

Det er knap et år siden, Kurt Schmidt faldt sammen på banen - i juni 2013. Tirsdag er Henrik Schellerup blevet hædret med en Røde Kors-pris for sin indsats - som 'Årets Førstehjælper' for en episode, der fortsat står stadig lysende klart i de to mænds hukommelser.

- Jeg husker, at jeg fik åndenød, jeg kunne simpelthen ikke få luft. Men derfra er det sort, og det næste, jeg husker, er, at jeg vågnede op i ambulancen, fortæller den 65-årige Kurt Schmidt.

Det, der skete i mellemtiden, kan Henrik Schellerup, der er tidligere skolelærer og fik førstehjælpskursus for godt 15 år siden, til gengæld tydeligt huske.Henrik (til venstre) reddede sin kammerat Kurts liv, da han faldt om på fodboldbanen. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Henrik (til venstre) reddede sin kammerat Kurts liv, da han faldt om på fodboldbanen. (Foto: Tariq Mikkel Khan)


- Jeg havde aldrig ydet førstehjælp på andre end den dukke, som jeg lærte det på og var da også i tvivl om, hvorvidt jeg kunne. Men jeg kunne hurtigt se på hans ansigtsfarve, der gik fra blå til hvid, at det hjalp, fortæller Henrik.

Imens løb en anden af spillerne afsted efter en hjertestarter. Banen lå langt væk fra klubhuset, og det tog 9 minutter, før hjertestarteren nåede frem og var klar til brug.

De nåede at støde én gang, før ambulancen nåede frem og redderne overtog. Og det viste sig hurtigt, at Henriks førstehjælp havde sikret, at Kurt klarede sig igennem hjertestoppet.

- Da jeg vågnede op i ambulancen, spurgte en kvindelig læge mig, om jeg kunne huske, hvad der var sket. Det kunne jeg tydeligt. Jeg havde også overskud nok til at fortælle hende, at jeg ikke var Brøndby-fan, selvom vi spillede i gul og blå. husker Kurt og lyder munter.

(Foto: Jonas Olufson) Sport og Spil Jeg overlevede hjertestop

Hans redningsmand Henrik fortæller videre:

- Mentalt var det efterfølgende rigtig hårdt, men det fandt jeg ikke ud af, før jeg skulle sove om aftenen. Jeg lå vågen hele natten og sov først hen af formiddagen, fordi adrealinen kørt så meget. Det var heldigt, det endte, som det gjorde. Hvis det havde været en uheldig udgang, så havde jeg nok fået nogle ar på sjælen - men jeg ville have vidst, at jeg gjorde, hvad jeg kunne, siger Henrik Schellerup.

12 dage på hospitalet og en pacemaker senere kunne Kurt Schmidt fortsætte sit liv næsten som han plejede. Med sin kone og sin 15-årige søn - men dog uden fodboldkampene. I stedet følger han nu med på sidelinjen.

- Da der var returkamp mod Lyngby to måneder efter, tog jeg med derind for at hilse på de andre og fortælle, at jeg havde det godt. Henrik spillede kampen, og bagefter sagde han til ham, at han trængte til en øl. Den gav jeg, og så satte vi os bare os to og drak en fadbamse og fik en god sludder, fortæller Kurt.

Se også: Hjerteforeningen: 480.000 danskere har øget risiko for hjertestopSe også: Hjertestartere på vej til tog og stationer

- På en eller anden måde havde jeg et behov for at sige tak, men omvendt er tak et fattigt ord. Det var heldigt, at han var på sidelinjen den dag, og at han er en handlekraftig mand - ord beskriver ikke, hvor taknemmelig jeg er, tilføjer den 65-årige.

Og tirsdag blev Henrik Schellerups indsats så også anerkendt af Røde Kors, der gav ham prisen som Årets Førstehjælper i Danmark. Hans indsats blev - udover titlen - belønnet med 10.000 kroner.

- Jeg tænker ikke så meget på selve prisen - det budskab, jeg bare gerne vil have ud, er, at vi skal være mange, der kan førstehjælp. Det er meget væsentligt, siger Henrik Schellerup.Kurt (til venstre) kan takke sin seks år ældre fodboldkammerat for, at han stadig er i live. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Kurt (til venstre) kan takke sin seks år ældre fodboldkammerat for, at han stadig er i live. (Foto: Tariq Mikkel Khan)


0 kommentarer
Vis kommentarer