Sikre ulvefund overgår alle forventninger

På overraskende kort tid er der observeret ulve her og der og alle vegne, og mange af fundene er nu bevist

Siden vi for halvandet år siden første gang hørte om, at der var en ulv i Danmark, er det væltet ind med meldinger om mulige spor efter ulve i Jylland. (Foto: Claus Bonnerup)
Siden vi for halvandet år siden første gang hørte om, at der var en ulv i Danmark, er det væltet ind med meldinger om mulige spor efter ulve i Jylland. (Foto: Claus Bonnerup)

Siden fundet for blot halvandet år siden af den første ulv i Danmark i 199 år er det væltet ind med meldinger om og mulige spor efter ulve rundt omkring i Jylland.

Selv om mange fund har vist sig usikre eller i virkeligheden var spor efter hundeangreb, så kan forskerne alligevel nu konstatere, at antallet af helt sikre og dna-bekræftede spor på kort tid har overgået alle forventninger og måske nogens frygt.

- Det er kommet helt bag på mig, at vi nu kan fremlægge så mange sikre beviser, når vi skærer alle de usikre fra, siger ulveekspert Thomas Secher Jensen, der er seniorforsker ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Se også: Plan for danske ulve: Kan skydes i særlige tilfælde

- Og vi har ikke engang medregnet en række andre ret sikre fund i form af poteaftryk og visuelle observationer fra rutinerede folk, siger han.

Samtidig er flere dna-test på vej.

I 23 områder i Jylland har forskerne dokumenteret dna-beviser på en eller flere ulves tilstedeværelse. Desuden er der fotos taget af vildtkameraer seks steder.

Sporene tegner et klart mønster i form af et tæt og bredt bånd af ulvefund hen over Midtjylland med afstikkere først og fremmest op til Thy.

- Men de sikre ulvespor kan sagtens bare være toppen af isbjerget, for der kan nemt være en hel del jægere og lodsejere, der ikke har sendt deres observationer af ulve til os, fordi de ikke er særligt interesserede i at få folk rendende og kigge efter ulve, siger Thomas Secher Jensen.

Se også: Dansk ulvefamilie bor i hemmeligt område

Forskerne ved ud fra dna-sporene, at der er eller har været mindst fire ulve i landet, hvoraf den ene er fundet død.

- Det helt afgørende er nu, om der er hunner iblandt og dermed mulighed for, at ulvene vil eller har parret sig, siger han.

Der er lavet lydoptagelser, der måske kunne lyde som ulvehvalpe. Men foreløbig er der ingen fysiske spor efter hverken hunner eller unger.

- Men når det sker, bliver det et vendepunkt, for når først et ulvepar har ynglet her, så vil de sandsynligvis gøre det igen, og så bevæger vi os mod en egentlig dansk-tysk ulvebestand med de nye muligheder og udfordringer, som det vil give, siger Thomas Secher Jensen.

Se også: Rådyr bidt ihjel: Kan være offer for en ulv

Biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening, der i denne tid selv er på "ulvejagt" i Thy, bider mærke i de meget få problemer hidtil.

- Sporene viser jo, at ulvene allerede har været vidt omkring og kan være her uden at skabe større problemer. Så de skrækscenarier, som nogle ulvemodstandere har manet frem, bør være gjort til skamme, siger han.

Se også: Nu får ulven dansk opholdstilladelse

/ritzau/

1 af 5 I starten af april fandt Keld Kær Søndergaard et halvspist kadaver fra et rådyr. (Foto: Keld Kær Søndergaard)
2 af 5 - Jeg er slet ikke i tvivl, om at det er en ulv. Jeg har aldrig set en ræv eller hund kan gøre det, på den måde, sagde Keld Kær Søndergaard. (Foto: Keld Kær Søndergaard)
3 af 5 (Foto: Keld Kær Søndergaard)
4 af 5 (Foto: Keld Kær Søndergaard)
5 af 5 Siden vi for halvandet år siden første gang hørte om, at der var en ulv i Danmark, er det væltet ind med meldinger om mulige spor efter ulve i Jylland. (Foto: Claus Bonnerup)
0 kommentarer
Vis kommentarer