Efter Søren og Eddy: Piraterne presset i knæ

Danske gidsler kom fri i Somalia for et år siden - nu har internationale flådestyrker overtaget

Mareridtet er slut. Søren Lyngbjørn og Eddy López er her fotograferet i en bil i det somaliske vildnis - på vej mod friheden for præcis et år siden. (Foto: Abderahim Mohammed Abdullah)
Mareridtet er slut. Søren Lyngbjørn og Eddy López er her fotograferet i en bil i det somaliske vildnis - på vej mod friheden for præcis et år siden. (Foto: Abderahim Mohammed Abdullah)

Et år efter løsladelsen af de to danske gidsler Eddy López og Søren Lyngbjørn er somaliske pirater presset i knæ af en effektiv international indsats.

Se også: Søren Lyngbjørn: Ekstra Bladet har både skadet og hjulpet

30. april sidste år sluttede danskernes 838 døgn lange mareridt, da frømænd fra Søværnet overførte dem til et flådefartøj ud for Somalias kyst.

Se også: Søren: Vi overvejede selvmord

Kort forinden havde rederiet Shipcraft betalt en løsesum på 6,9 mio. dollar, der blev kastet ned med faldskærm.

Satte rekord
Da sørøverne opbragte skibet MV Leopard 12. januar 2011, var de somaliske piraters aktivitet tæt på højdepunktet.

Se også: Pirater har fået mia. i løsepenge Pirater har fået mia. i løsepenge

Siden har ingen andre søfolk været udsat for de to danske og fire filippinske besætningsmedlemmers rekordlange fangenskab.

- Piraterne er der stadigvæk og er klar til at stå ud. Men der er kommet meget ro på situationen, vurderer den danske forsker Lars Bangert Struwe fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Vagter og bedre indsats
Ifølge tal fra EU's antipiratstyrke ud for Somalia er antallet af overfald på skibe i området faldet fra 176 i 2011 til syv sidste år, hvor det slet ikke lykkedes piraterne at kapre noget fartøj.

- Hvad er årsagerne til den positive udvikling?

- Der er kommet bevæbnede vagter ombord på de mest udsatte skibe. Samtidig er der etableret en stor koordination mellem rederier og de internationale flådestyrker i området.

Se også: Private vagtværn stækker pirateri i Somalia

- Det betyder, at flådestyrkerne ved, hvilke skibe, der er i risikogruppen. Dermed kan man se bort fra skibe, som selv kan sejle væk med tilstrækkelig fart, og skibe, der kan beskytte sig selv. De mest udsatte fartøjer er langsomme skibe med lavt fribord. Indsatsen gøres meget mere målrettet.

Se også: Pirater kan kun sidde på Esbern Snare få uger endnu

- Endelig er operationerne ændret til at være mere aktive. Flådestyrkerne går ind under land og prøver at tage piraterne, når de er på vej ud fra kysten. Før halsede man efter forbryderne. Nu gør man et forsøg på at forhindre, at de bliver forbrydere.

Ingen fremskridt
- Men piraterne er der stadig. Levevilkårene i Somalia er ikke forbedret?

- Nej, vi har lavet en fin symptom-behandling, men vi har ikke fjernet sygdommen, siger den danske ekspert.

Se også: Piraten Big Mouth lokket i fælde med filmløfte

1 af 2 Sammen med de fire filippinske søfolk venter Eddy López og Søren Lyngbjørn på stranden med danske soldater fra Frømændskorpset, som skal sejle dem ud til et krigsskib. (Foto: Søværnet)
2 af 2 Mareridtet er slut. Søren Lyngbjørn og Eddy López er her fotograferet i en bil i det somaliske vildnis - på vej mod friheden for præcis et år siden. (Foto: Abderahim Mohammed Abdullah)
0 kommentarer
Vis kommentarer