Svinepest: 555 arbejdere fyret i dag

Slagteriarbejderne bliver genansat mandag, hvis der alligevel ikke er sygdomsudbrud

Fioto: Rasmus Baaner
Fioto: Rasmus Baaner

Danish Crown har med øjeblikkelig virkning fyret 555 slagteriarbejdere, der det meste af onsdag har været tilbageholdt på deres arbejdsplads i Herning på grund af mistanke om svinepest blandt et af slagtedyrene.

Når laboratorie-analysen af det mistænkte svin foreligger fredag, vil slagteriarbejderne blive genansat, hvis det viser sig, at der var tale om falsk alarm.

Fyringer er helt normalt
- Det er en force majeure-paragraf, der er indbygget i deres overenskomst netop i situationer som den aktuelle. I 2009 havde vi nøjagtig den samme situation på det store slagteri i Horsens. Det er en normal ting, vi gør, når sådanne situationer opstår, siger pressechef Jens Hansen, Dasnish Crown, til Ekstra Bladet.

Uvished om svinepest-lukning

Danmark har ikke oplevet udbrud af svinepest siden 1933.

Bestyrket mistanke
- Det kan man finde lidt trøst i lige nu, men at vi ikke har haft svinepest i over 80 år, er jo ikke med til denne gang at gøre risikoen mindre. Tidligere har det været muligt at afvise muligheden for svinepest allerede ved obduktion af grisen, men sådan har det ikke været i dag. Fødevarestyrelsen har sagt, at der er en bestyrket mistanke, og det forholder vi os til, siger Jens Hansen.