Mange opereres i knæet uden grund

Stadig flere midaldrende og ældre danskere opereres i knæet, viser ny undersøgelse fra Syddansk Universitet

Folk med ondt i knæet kommer langt oftere under kirurgens kniv end for blot få år siden.

Alene i 2011 fik 17.368 patienter en kikkertoperation for skader på menisken - en fordobling i forhold til 2000. Det viser en undersøgelse fra Syddansk Universitet, skriver Politiken onsdag.

Især blandt midaldrende og ældre er stigningen markant, og det bekymrer en af forskerne bag undersøgelsen, adjunkt Jonas Bloch Thorlund. Netop de patientgrupper døjer nemlig kun sjældent med akutte skader, men derimod af 'degenerativ menisk', der er et forstadie til slidgigt.

- Det er en meget voldsom stigning. For de får ikke nævneværdig glæde af kirurgien, siger Jonas Bloch Thorlund til Politiken. Han peger på en række studier inden for de seneste år, der alle dokumenterer, at operationer ikke har bedre effekt på et nedslidt knæ end eksempelvis træning.

Samme melding kommer fra formanden for Dansk Ortopædisk Selskab, Søren Overgaard. Han mener, at stigningen især hænger sammen med, at ventetidsgarantien i 2007 blev sænket fra to til en måned.

- Patienterne har fået en rettighed, som de bruger, hvis de har ondt i knæet. Samtidig er der kommet flere patienter med privatforsikringer. Patienterne lægger dermed pres på systemet, siger han til Politiken.

Sundhedsstyrelsen lavede i 2012 såkaldte nationale kliniske retningslinjer og visitationsretningslinjer for slidgigt. Styrelsen slog dengang fast, at der i modsætning til tidligere ikke skal foretages kikkertoperationer for at rense et slidt knæ.

- Vi så på videnskaben, og det er klokkeklart. Operation gavner ikke ved slidgigt, siger Søren Brostrøm, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, til Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer