Gamblede med gidslerne

Kunne have købt deres ansatte fri efter bare to måneder

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn har siden tirsdag været i behandling for de fysiske og psykiske lidelser, som de har pådraget sig gennem 27 måneders fangenskab i hænderne på somaliske pirater.

Se også: Kaptajn: På tide de fik fingeren ud

Det viser sig nu, at de to danske søfolk og deres fire filippinske kolleger måske kunne være købt fri allerede efter to måneder.

Se også: Læger og præst tog imod løsladte gidsler på dansk fregat

Shipcrafts direktør Claus Bech fortæller Ekstra Bladet, at rederiet omkring marts 2011 fik et tilbud af piraterne om at få deres besætning sat fri for en løsesum på cirka tre mio. dollar.

Men svaret blev et nej.

Dokumentaristen og journalisten Nasib Fahra fik forhandlingerne til at køre mellem Shipcrafts hold af forhandlere og de pirater, der i to år og tre måneder holdt MV Leopard-besætningen fanget. (Foto: Torben Stroyer) Samfund - 1. maj. 2013 - kl. 17:30 Shipcraft: - Vi er glade for hans arbejde

Shipcrafts forhandlere rådede direktøren til ikke at tage imod tilbuddet.

Efter afvisningen af piraternes tilbud bevægede løsesummen sig markant opad - på et tidspunkt var den angiveligt helt oppe på 36 millioner dollar, svarende til 200 millioner kroner - inden den endte på 6,9 mio. dollar.

Samfund - 2. maj. 2013 - kl. 09:14 Rederichef: Selvfølgelig har vi et ansvar

Shipcrafts administrerende direktør Claus Bech begrunder afvisningen af piraternes tilbud således:

- Set i bakspejlet er det selvfølgelig fuldstændigt tragisk, hvis de kunne være kommet hjem dengang, og vi ikke gjorde det. Men vores rådgivere har hele tiden sagt, at det var bare et udspil fra en repræsentant for piraterne, siger Claus Bech til Ekstra Bladet.

Læs meget mere i Ekstra Bladet torsdag:

- Shipcraftdirektør: - Vi lyttede til vores rådgivere

- Hvis der kommer nogen, så skyder I bare

- De første skridt ud i friheden

Shipcraftdirektør: - Ekstra Bladets omtale skruede prisen op

Alvorlig kritik i gidselsagen
- læs pressenævnets afgørelse her

0 kommentarer
Vis kommentarer