Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

SAS-ansatte mister halvdelen af lønnen

Der er dømt 'kriseløn' i SAS - kabinepersonalet får halveret deres løncheck i julen i år og næste år

½ løn i to måneder er prisen for den overenskomst, som det danske kabinepersonale har lavet med SAS.
½ løn i to måneder er prisen for den overenskomst, som det danske kabinepersonale har lavet med SAS.

HJÆLP OS: Kender du til andre SAS-overenskomster som denne? Tip os på mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Humøret kan være en smule svært at holde højt hos flyselskabet SAS i disse dage.

I går afleverede det skandinaviske flyselskab et regnskab, der i den grad skuffede børsmarkedet. Og i dag kan ekstrabladet.dk så afsløre, at SAS og kabinepersonalet i Danmark i al stilhed netop har indgået en overenskomst, der i den grad er 'kriseløn'.

De næste to år får de kabineansatte således ikke en krone i lønstigning. Og oven i den pille skal de ansatte også sluge en løncheck - 1. december i år og 1. december næste år - hvor halvdelen af lønnen er skåret væk.

I praksis kan det betyde farvel til op mod 15.000 kroner i løn - den nuværende lønskala for kabinepersonalet går nemlig op til mere end 30.000 kroner om måneden.

Fagforening: Lån dig til løn
ekstrabladet.dk har i flere dage forgæves forsøgt at få en kommentar fra de ansattes fagforening CAU. Men afdelingen er 'ferieramt', og ingen kan svare på, hvorfor man har valgt at indgå en overenskomst, der så markant forringer medlemmernes løn.

Interne papirer, som ekstrabladet.dk har modtaget en kopi af, afslører dog, at fagforeningen er parat til at låne de manglende lønkroner til medlemmerne.

'Bestyrelsen har dags dato besluttet, at CAU vil yde lån - detaljer omkring dette vil komme ud senere,' fremgår det af et medlemsbrev fra 17. juli 2012.

Samtidig ændres reglerne for pension, så kabinepersonalet fremover kan få to procent mere i løn, fremgår det af brevet. Betalingen er, at man så skal gå to procent ned i pensionsindbetaling.

DOKUMENTATION: Sådan er aftalen

Hos arbejdsgiveren SAS har man ikke meget lyst til at fortælle, hvorfor det er nødvendigt med så voldsom en lønnedgang:

'I forbindelse med overenskomstforhandlingerne i år har alle faglige organisationer i SAS bidraget til at sænke virksomhedens omkostninger. Og vi kommenterer af princip ikke specifikke forhandlinger eller overenskomstaftaler,' svarer kommunikationschef hos, SAS Mikkel Thrane, i en mail til ekstrabladet.dk.

'Men vi kan bekræfte, at for kabineforeningens (CAU’s) vedkommende er omkostningsreduktionen blandt andet sket ved at reducere månedslønnen i november 2012 og i november 2013 med 50 procent.'

HJÆLP OS: Kender du til andre SAS-overenskomster som denne? Tip os på mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

1 af 2 Der er ikke meget at grine over i SAS - nu skal kabinepersonalet ned på ½ løn til jul i år. Og næste år. (Polfoto)
2 af 2 ½ løn i to måneder er prisen for den overenskomst, som det danske kabinepersonale har lavet med SAS.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen