Se EUs mest vanvittige projekter: 97 millioner på gabende tom lufthavn

Kun 28 afgange i 2012 har der været fra den EU-støttede lufthavn Beja international i det centrale Portugal. Ekstra Bladet har besøgt EU-støttede projekter i Vest- og Østeuropas fattigste lande

Ekstra Bladets udsendte måtte vente længe på en flyver fra Beja lufthavn i Portugal. Spøgelseslufthavnen har fået næsten 100 millioner kroner i støtte fra EU. Foto: Anthon Unger
Ekstra Bladets udsendte måtte vente længe på en flyver fra Beja lufthavn i Portugal. Spøgelseslufthavnen har fået næsten 100 millioner kroner i støtte fra EU. Foto: Anthon Unger

SE INDSLAGET HEROVER

EU’s pengekasse har kastet 97 millioner danske kroner i den lille lufthavn Beja international i det centrale Portugal.

De mange millioner brugte den portugisiske regering til at forvandle lufthavnen fra en tidligere militærbase til en spritny kommerciel lufthavn, der skulle få turisterne til området.

Men Ekstra Bladet bliver mødt af en, ganske vist ny, men gabende tom lufthavn, da bladets udsendte møder op på adressen.

Gennem store ruder ud til den tomme parkeringsplads foran hovedbygningen skimtes helt nye check-in skranker og fladskærme, der kører med reklamer for landets lufthavnsmyndighed.

Det hele står stadig funklende nyt, som om tiden har stået stille siden åbningen i 2011.

28 afgange i 2012
Passagerantallet i Beja International har da også været rystende lavt siden projektet stod færdigt, og resultatet af EU’s bidrag, på næsten 100 millioner kroner, er en top moderniseret lufthavn, som står fuldstændig tom.

Kun et luftfartsselskab har siden 2011 købt sig ind i lufthavnen, ligesom antallet af afgange i hele 2012 var 28 til og fraflyvninger.

I 2014 er der dog ikke afgået et eneste kommercielt fly fra lufthavnen endnu.

Projektet blev i sin tid mødt med stor protest fra lokalpressen, da det i følge flere portugisere var dødsdømt fra starten.

Turister, der vil til Portugal, kan da i forvejen også benytte sig af lufthavnen i Lissabon og Faro lufthavn på Algarvekysten, som begge er fuldt funktionelle lufthavne placeret halvanden time fra den spritnye spøgelseslufthavn i Beja.

LÆS MEGET MERE OM GAKKEDE EU-PROJEKTER I EKSTRA BLADET TORSDAG. Blandt andet:

- 315.000 kroner fra EU til sejlende cykelsti

- 283.000 kroner til krokodiller i Danmark

- Brugte milliarder på spøgelsesmotorveje

- Millionpark til EU's fattigste by