Danske badestrande får topkarakterer

En ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur viser, at danskerne roligt kan hoppe i vandet denne sommer

22.000 europæiske strande er blevet testet for rent badevand. Danmark får topkarakterer af Det Europæiske Miljøagentur.

- Vandet ved Europas strande, floder og søer var generelt af høj kvalitet i 2013, og mere end 95 % af badestederne opfyldte minimumskravene. Tallene viser, at kystområderne klarede sig lidt bedre end ferskvandsområderne, skriver Det Europæiske Miljøagentur i rapporten.

Du kan se, hvordan badevandet er på din strand eller den strand, du skal rejse til i Europa i sommerferien her

Hvorfor gamle tal?
Man kan undre sig over, hvordan tal fra 2010-2013 kan sige noget om badevandet i år, men det er der en logisk forklaring på.

- Vi har fået et nyt badevands-direktiv, som de europæiske lande bruger. Her skal man vurdere vandet ud fra de sidste fire år. Så hvis en strand får ringe karakter, vil der sandsynligvis være en del episoder de foregående år, som er overskredet. Og det er simpelthen sikrere at vurdere ud fra mange målinger de foregående år. Så man kan se det i en større sammenhæng, forklarer Peter Kristensen, der er vandekspert ved Det Europæiske Miljøagentur.

Men hvis en strand fik dårlig karakter sidste år, betyder det jo ikke, at vandet også er dårligt denne sæson. Hvordan kan man så bruge tallene?

- Det giver et praj om, hvor man skal være særligt opmærksom. Det gælder sådan set også de strande, der har fået topkarakterer. I de fleste tilfælde vil det være sikkert at bade på alle danske strande. Men man skal specielt være opmærksom på de strande, der de foregående år har fået en dårlig karakter, siger Peter Kristensen til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Hvis vi eksempelvis har kraftig regn, som vi havde sidste fredag, løber mange kloaker over, og hvis det blandes med spildevand, render det ud tæt på strandene og forurener badevandet. Mange af de strande, der har fået knap så gode karakterer ligger et sted, hvor der er spildevandsoverløb eller med et lille vandløb, der løber ud i vandet.

Overhalet af Luxembourg
Kun overhalet af Luxembourg fik 94 procent af Danmarks indlands-badesteder topkarakter. Og af Danmarks i alt 1037 strande og søer levede 97 procent af stederne op til minimumkravene.

Det er en stigning, i forhold til forrige gang det danske badevand blev tjekket, siger Peter Kristensen.

- Der er en lille stigning i Danmark og i Storbritannien. Det skyldes, at 2013 sammenlignet med de tidligere år var betydeligt tørrere hen over sommeren. Vi havde en rigtig god sommer sidste år med rimelig lidt regn, siger Peter Kristensen og fortsætter:

- Hvis man ser på Storbritannien, havde de en rigtig våd sommer i 2012, der gjorde, at de havde en masse spildevandsoverløb, der så påvirker strandene. Når man så kommer over til et tørrere år, så får man en bedre kvalitet, forklarer han.

22.000 badesteder testet
Badevandet bliver vurderet på en skala ud fra 'excellent', 'good', 'sufficient' og 'poor'. Peter Kristensen forklarer, at man ikke kan se forskel på selve vandet, om det har fået en god eller dårlig karakter.

I alt tester EU kvaliteten af badevandet på 22.000 badesteder i EU, Schweiz og for første gang Albanien. Antallet af badesteder, der lever op til minimumkravene, er omtrent det samme som i 2012 - nemlig 95 procent.

Til gengæld er strande og andre badesteder, der har modtaget topkarakter, steget fra 79 procent i 2012 til 83 procent i 2013.

Hvert år bliver badevandskvaliteten i EU tjekket på baggrund af tal fra den forrige badesæson. Bagefter sender Det Europæiske Miljøagentur en samlet rapport ud.

Den officielle europæiske badesæsonen begynder 1. juni og slutter 1. september. I nogle tilfælde kan badesæsonen forlænges frem til 15. september.

0 kommentarer
Vis kommentarer