Syge taber penge i dag

Syge får ingen sygedagpenge på forårets mange helligdage. 'Helt uacceptabelt', sagde Socialdemokraterne, Radikale, SF og Enhedslisten, da den blå regering vedtog det i 2010. Men de nye regeringspartier står nu fast på de fattige fridage for syge

(FOTO: JP/EMIL RYGE CHRISTOFFERSEN)
(FOTO: JP/EMIL RYGE CHRISTOFFERSEN)

Læs også: Syge mister penge - ingen hjælp fra politikere

Har du glædet dig til at holde fri og nyde solen på Kristi Himmelfartsdag? Det har folk på sygedagpenge ikke.

Hver gang en helligdag falder på en hverdag, koster det dem nemlig 814 kroner. Det gør 2014 til et særligt dyrt år, fordi der er hele ti af de såkaldte søgnehelligdage.

Sådan har det været, siden den tidligere regerings genopretningspakke, som blandt andet fratog de syge retten til sygedagpenge på helligdage, der falder på hverdage.

Fagforbundet HK har haft forvirrede medlemmer i røret, siden reglen trådte i kraft i 2012. De ringer, fordi de tror, der er sket en fejl, når de pludselig får udbetalt færre penge efter helligdage.

- Der er ikke nogen som helst argumentation for det. Man er jo ikke mindre syg, fordi det er helligdag på en torsdag, siger Steffen Friis, socialrådgiver i HK Østjylland.

Hvis man er ledig, så får man dagpenge på søgnehelligdage. Men ikke når man er syg.

Læs også: Joachim B.: Min kone skal ikke på sygeydelse

Sygedagpengereform kommer først
Besparelsen blev skønnet til at spare statskassen for 203 millioner kroner.

Da det blev vedtaget i 2010, skrev Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten samlet i en udtalelse, 'at dette lovforslag er helt uacceptabelt, fordi der er tale om en ren nedskæring, der rammer syge medmennesker.'

Men da Enhedslisten stillede forslag om at ændre det sidste forår, sagde de tre andre partier nej.

Argumentet var, at det lige nu var vigtigere at få gennemført en sygedagpengereform, for at sikre at ingen syge ender helt uden indtægt, fordi man maks kan få sygedagpenge i to år. Den sygedagpengereformen bliver med al sandsynlighed vedtaget om et par uger.

Enhedslisten vil stadig have sygedagpenge tilbage på søgnehelligdage med det samme. Men Socialdemokraterne står fast på, at holde tingene adskilt.

- Vi gør, hvad vi kan, men vi må starte et sted. De borgerlige har haft magten i ti år, og vi starter med at rette op på det, vi synes er væsentligst, som er, at man kan være syg og ikke have en krone på lommen, siger Jens Joel (S), der sidder i Beskæftigelsesudvalget.

Er man på sygedagpenge hele 2014, mister man i år en halv måneds udbetaling på grund af loven om søgnehelligdage.

De Radikale mener, det er for dyrt at lave om på. Regeringen har ikke nogen planer om at tilbagerulle den lovændring, siger arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R).

- Det er ikke rart at skulle forsvare, og havde vi bedre økonomi, ville vi gøre det, siger han.

SF ændrer mening
SF, der siden sidste år har forladt regeringen, er nu igen parat til at ændre de fattige helligdage. Udgifter til mad, husleje, buskort falder naturligvis ikke, fordi det er helligdag, siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF).

- Der er behov for at rette op på den socialt skæve besparelse, som de borgerlige lavede med henblik på at stoppe sygedagpenge for skæve helligdage. SF vil derfor gerne se på problemet, siger han.

Ud af de 203 millioner, der blev sparet, går de 60 millioner går fra syge, der får mindre udbetalt i sygedagpenge. Det svarer til, at omkring 8000 sygedagpengemodtagere mister 8-10 dages sygedagpenge om året.

De 143 af millionerne går fra arbejdsgivere, der ikke får refusion for den løn, de betaler under sygdom på søgnehelligdage.

Dansk Folkeparti: Det var en del af pakken
Dansk Folkeparti var selv med til at stemme for genopretningspakken, men arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted siger, at han ikke var glad for forslaget.

- Men sådan er det i forhandlinger. Det var en del af pakken. Nogle ting kan man lide, andre kan man ikke lide, siger han.

Hvis regeringen stiller forslag om at ændre det tilbage igen, så vil DF ikke stille sig i vejen, understreger Bent Bøgsted.

Læs også: Syge taber penge, når lægen holder ferie

Se den søde video: Sådan reagerer søløve, da lille pige falder

Læs også: DF svines til: Hvem har pisset på mit land?

0 kommentarer
Vis kommentarer