Annonce:
Annonce:

Skadet på job? Din sag kan være smækfuld af fejl

Flere danskere, der er kommet til skade på jobbet, får ikke den erstatning, de har krav på. Sådan lyder det fra blandt andre jurister, der kritiserer Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling for at være smækfyldt med fejl

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)
Annonce:
Følg Samfund

Læs også: Sygt? Tog fejl af blære og prostata

Du er en traumatiseret flygtning.

Sådan lød begrundelsen fra Arbejdsskadestyrelsen, der gav afslag til en rengøringsassistent, som havde pådraget sig en psykisk arbejdsskade.

Kvinden havde bare aldrig været på flugt fra noget som helst.

Sagerne om danskere med arbejdsskader er smækfulde af fejl.

Sådan lyder flere juristers beskrivelse af den måde, som Arbejdsskadestyrelsen sagsbehandler på.

I dag kan Avisen.dk fortælle om en kræftdød brandmand, hvis pårørende har fået nej til erstatning med begrundelsen, at han havde prostatakræft. Han døde af blærekræft.

Fejlene betyder ifølge juristerne, der har speciale i arbejdsskadesager, at det langt fra er alle, der får den erstatning, som de har krav på.

Annonce:

- Der er sager, der ikke bliver anerkendt, der burde anerkendes, vurderer Birgitte Filtenborg, der er advokat ved Elmer & Partnere.

Og det er ikke bare dyrt for de tilskadekommende. De samfundsmæssige udgifter ved fejlene koster, påpeger advokat.

- Den overfladiske sagsbehandling må medføre mange flere klagesager. Det er dyrt for samfundet. Hvis det blev gjort grundigt og rigtigt første gang, ville det spare alle for en masse ressourcer, siger Mads Krøger Pramming, der er advokat ved Kroer & Pramming.

LO: Dybt urimeligt
Og det er mange penge, der er tale om.

Hvis en mand eller kvinde med en middelindkomst bliver førtidspensioneret på grund af en arbejdsskade, har han eller hun ret til en erstatning i millionstørrelsen.

Læs også: 8 råd: Sådan gør du, hvis din indkomst falder

Hvis den tilskadekomne er blevet invalideret i mindre grad, kan en erstatning let løbe op i mange tusinde kroner og betaling af udgifter til behandling.

Det får nu fagbevægelsen til at kræve, at styrelsen strammer op.

Annonce:

- Det er dybt urimeligt, at mennesker, der kommer til skade, mens de passer deres arbejde, får afgjort deres sager på et fejlagtigt grundlag, siger Lizette Risgaard, der er næstformand i hovedforbundet LO, som repræsenterer knap 900.000 arbejdende medlemmer.

'En pølsefabrik' i problemer
Kritikken af, at Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling er sjusket og sommetider decideret forkert, overrasker ikke Hans Bøgesvang Riis.

Læs også: Til grin? Far afvist med forskning om brystkræft

Den tidligere sagsbehandler i selvsamme styrelse skrev i efteråret en kronik, hvori han kaldte den offentlige myndighed for "en pølsefabrik", fordi de ansatte - ifølge ham - i høj grad var styret af urimelige måltal.

- Der er utvivlsomt nogle tilskadekomne, der falder igennem sikkerhedsnettet. De kunne have fået en erstatning, men fordi de havner hos en strammer med stress, får de afslag, siger han.

Kronikken skabte så meget debat, at Arbejdsskadestyrelsen selv bad Kammeradvokaten om at gå ind i sagen. I øjeblikket er Folketingets Ombudsmand ved at undersøge styrelsens metoder.

Annonce:

Men selvom Arbejdsskadestyrelsen udadtil har handlet, har det tilsyneladende ikke ændret noget for de tilskadekomne.

De tilskadekomne betaler dyrt
De mange fejl betyder, at borgere med skader presses til at hyre advokater for overhovedet at have en chance.

Læs også: Derfor ender pædagoger med benene i vejret

- Det er ikke rimeligt, at det kræver advokatbistand at have en sag til behandling i Arbejdsskadestyrelsen. Det er jo en udgift, den skadelidte ikke kan få dækket, siger advokat Birgitte Filtenborg.

Desuden gør det ondt på tilskadekomne og pårørende, hvis der er fejl i sagsbehandlingen. Ifølge de to jurister føler de ofte, at styrelsen ikke tager dem alvorligt.

- De tilskadekomne bliver meget kede af det. De føler sig utrygge, siger advokat Mads Pramming.

Styrelse: Vi vil blive bedre, men ikke nu og her
Arbejdsskadestyrelsen afviser kritikken, men vil ikke medvirke i et interview.

Myndigheden vil afvente undersøgelsen fra Kammeradvokaten, før den griber ind.

Annonce:

- Hvis vi på baggrund af Kammeradvokatens undersøgelse bør forbedre vores procedurer og kvaliteten af vores sagsbehandling, så sætter vi naturligvis alle sejl ind på dette. Det er vigtigt, at der ikke kan sås tvivl om Arbejdsskadestyrelsens arbejde, skriver vicedirektør Jesper Hartvig Pedersen i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Læs også: Skadet på job? Din sag kan være smækfuld af fejl

BILLEDTEKST: En pølsefabrik? Arbejdsskadestyrelsen kritiseres for at sjuske med behandlingen af danskernes arbejdsskader. Det er tredje gang på bare et år, at styrelsen er under beskydning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: