Kontroversiel tidligere Taliban-fange kommer hjem fredag

Bowe Bergdahl, amerikansk soldat og tidligere krigsfange, lander i USA fredag efter massiv kritik i hjemlandet

For første gang i knap fem år får soldaten Bowe Bergdahl igen amerikansk jord under fødderne, når han fredag lander i sit hjemland.

Den tidligere Taliban-fange lander i USA efter at have modtaget lægelig behandling på et militærhospital i Tyskland, oplyser en embedsmand fra det amerikanske forsvar ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Siden 2009 har Bergdahl været taget til fange af Taliban, men frigivelsen af ham har ikke udelukkende skabt eufori i hjemlandet. Nærmere tværtimod. For kritikken af både ham og den amerikanske regering er væltet frem.

Blandt andre har en række amerikanske soldater, der var udsendt til Afghanistan ligesom Bergdahl, udtalt, at han er desertør.

Andre påstår, at amerikanske styrker er blevet dræbt, da de ledte efter Bergdahl i det krigshærgede land.

Indtil nu har både Pentagon og den amerikanske hær dog sagt, at der ikke er fundet beviser for, at soldater er blevet dræbt under eftersøgningen efter Bergdahl.

På politisk plan har udvekslingen også været genstand for stor debat.

Præsident Barack Obama er blevet kritiseret for at frigive fem Taliban-fanger fra Guantanamo-fængslet for i bytte at få Bergdahl hjem fra Afghanistan.

Amerikansk lov tilskriver, at præsidenten skal give Kongressen besked 30 dage før løsladelsen af fanger fra Guantanamo-fængslet, men det skete ikke denne gang.

Det Hvide Hus har forklaret, at det skyldtes bekymring omkring sikkerheden.

Frigivelsen af Bowe Bergdahl har bragt sindene så meget i kog i USA, at familien Bergdahls familie har modtaget flere trusler, efter at Bergdahl blev frigivet i en opsigtvækkende byttehandel.

Talibans spirituelle leder, Mullah Mohammad Omar, har kaldt frigivelsen af de fem talibanere for "en stor sejr".

0 kommentarer
Vis kommentarer