Så lidt sex får en natarbejder

Skæve arbejdstider og natarbejde går nemt ud over parforholdet og samværet i dobbeltsengen

Hvordan får man gang i sexlivet, hvis den ene halvdel af parret altid mangler i dobbeltsengen? (Foto: Colourbox.com)
Hvordan får man gang i sexlivet, hvis den ene halvdel af parret altid mangler i dobbeltsengen? (Foto: Colourbox.com)

Læs også: Skævt arbejdsliv? Sådan får du et godt sexliv

Far er på arbejde, når mor går i seng. Og når far kommer hjem tidligt næste morgen, er mor stået op og på vej ud ad døren.

For mange danskere med natarbejde eller andre skæve arbejdstider kan det være en udfordring at få parforholdet og sexlivet til at fungere. Det fortæller blandt andet fagforbundet 3F, der repræsenterer mange skifteholdsarbejdere.

- Sexlivet kan være et problem, hvis man har andre arbejdstider end sin partner. Hvis man ikke går i seng samtidig, og hvis den ene er træt, når den anden er opstemt, kan det være svært at få parforholdet til at harmonere, siger Palle Larsen, arbejdsmiljøkonsulent i 3F.

Læs også: Fyret: Lærerinde bad skolebørn om dating-råd

Kærestetid ligger normalt om aftenen
Problemet er så stort, at Branchearbejdsmiljørådene i dag sætter fokus på det på folkemødet på Bornholm.

Læs også: Moderne par får skemalagt sex

Cirka syv procent af danskerne har natarbejde, og ialt 16 procent har andet end fast dagarbejde, viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Især i industrien og omsorgsektoren er der mange ansatte med skæve arbejdstider.

- Generelt er skifteholdsarbejde en belastning for privatlivet og familien. For eksempel viser undersøgelser fra USA, at der er flere konflikter og skilsmisser hos par, hvor den ene har natarbejde. Der findes ikke tilsvarende danske undersøgelser, siger arbejdsmiljøforsker Karen Albertsen.

Hun er tidligere forsker ved NFA og har specialiseret sig i balancen mellem arbejde og fritid.

- For par med små børn ligger voksentiden typisk i aftentimerne, når børnene er lagt i seng. Men den tid har man ikke sammen, hvis man arbejder på skift. Så man skal i højere grad være opmærksom på selv at skabe den fællestid, siger hun.

Sex i kalenderen
Men natarbejde behøver ikke resultere i et dårligere sexliv. Tværtimod kan parforholdet nyde godt af, at man er tvunget til at planlægge og prioritere tid sammen, siger Joan Ørting, sexolog og foredragsholder.

Læs også: Kommune: Bo skal forsørge sin 'bolleven'

- Det handler om vane. Danskerne er vant til, at man har sex klokken kvart i 11, efter man har slukket for fjernsynet og børstet tænder. Så tænker man, nå, ja, det er vist også to uger siden sidst, og så har man sex i syv minutter og siger godnat. Men sådan behøver det jo ikke at være, siger Joan Ørting.

Hun foreslår, at par med skiftende arbejdstider simpelthen lægger tid til sex og intimitet ind i kalenderen, og tænker kvalitet frem for kvantitet.

- På den måde bliver det noget, man tager ansvar for og værdsætter. Man kan gå og glæde sig, og når man har sat tid af til det, har man bedre overskud til at være mentalt til stede, siger hun.

Joan Ørting skal holde foredrag i dag i Branchearbejdsmiljørådenes telt på folkemødet. Her vil hun give gode råd til, hvordan natarbejdere får mere gang i sexlivet.

Læs også: Så lidt sex får en natarbejder

0 kommentarer
Vis kommentarer