Mandelas båre kørt i rustvogn gennem Pretoria

Tusindvis af sydafrikanerne stod langs ruten, da Nelson Mandelas kiste blev kørt gennem Pretorias gader.

Nelson Mandela er lige nu ude på sin sidste rejse. Han bliver begravet fredag i sin barndomsby Qunu. (Foto: AP)
Nelson Mandela er lige nu ude på sin sidste rejse. Han bliver begravet fredag i sin barndomsby Qunu. (Foto: AP)

Sydafrikas afdøde tidligere præsident Nelson Mandelas båre er onsdag morgen blevet kørt gennem gaderne i landets administrative hovedstad Pretoria.

Tusindvis af sydafrikanere stod langs vejene i byen, mens den sorte rustvogn med Mandelas kiste indhyllet i det sydafrikanske flag kørte forbi.

Mandelas død for en uge siden har udløst landesorg i Sydafrika, som antiapartheid-helten stod i spidsen for fra 1994 til 1999 som landets første sorte præsident.

- Det er et betydningsfuldt øjeblik for mig og mine børn, siger den 48-årige lærer Thapelo Dlamini, der havde ventet i to timer for at se Mandelas vogn køre forbi.

Se også: Helle forarger: Ingen selfie-respekt

Mandela skal fra onsdag til fredag ligge lit de parade i den bygning i Pretoria, hvor han blev taget i ed som præsident i 1994, da årtiers apartheidstyre omsider var slut.

Trafikken i Pretoria var tidligt onsdag morgen plaget af køer og trafikpropper, og butikkerne langs ruten, som Mandelas kiste blev kørt ad, var lukkede.

 

Mandela skal søndag begraves i sin barndomsby Qunu, der ligger omkring 700 kilometer syd for Sydafrikas største by Johannesburg. Det ventes, at mindst 5000 mennesker vil deltage i nobelfredsprismodtagerens begravelse.

Omkring 50.000 mennesker overværede tirsdag en stor mindehøjtidelighed til ære for Mandela på fodboldstadionet Soccer City i Soweto.

Flere end 70 nuværende og tidligere stats- og regeringschefer samt en lang række internationale kendisser deltog i ceremonien.

Se også: S-profil forsvarer Helles 'selfie': Jeg havde gjort det samme

Fra Danmark deltog kronprins Frederik og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der overværede begivenheden med den amerikanske præsident, Barack Obama, ved sin side.

Nelson Mandela døde i torsdags efter længere tids sygdom i en alder af 95 år.

1 af 2 Nelson Mandela på vej igennem Pretoria. (Foto: AP)
2 af 2 Nelson Mandela er lige nu ude på sin sidste rejse. Han bliver begravet fredag i sin barndomsby Qunu. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer