Ministre nægter overvågning i kor

Forsvarsminister Nicolai Wammens (S) svar på spørgsmål om ulovlig overvågning af Danmark minder til forveksling om tidligere justitsminister Morten Bødskovs (S)

Tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) (tv.) og nuværende forsvarsminister Nicolai Wammen (S) (th.) nægter, at Danmark hjælper den amerikanske overvågningstjeneste NSA med ulovlig overvågning. (Foto: Jens Dresling)
Tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) (tv.) og nuværende forsvarsminister Nicolai Wammen (S) (th.) nægter, at Danmark hjælper den amerikanske overvågningstjeneste NSA med ulovlig overvågning. (Foto: Jens Dresling)

Danmark var som vært for klimakonferencen COP15 et mål for amerikansk spionage i december 2009.

Det viser tophemmelige dokumenter fra den kontroversielle amerikanske efterretningstjeneste NSA, som Information er kommet i besiddelse af via whistlebloweren Edward Snowden.

EL kræver spionage-svar fra statsministeren

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) mener ikke, at dokumenterne tegner et billede af, at NSA udfører ulovlig spionage rettet mod Danmark.

- Der er ikke nogen af de oplysninger, som fremgår af torsdagens artikler i Information, der giver anledning til at ændre ved det forhold, at vores efterretningstjenester ikke har oplysninger, der giver grundlag for at antage, at amerikanske efterretningsaktiviteter på ulovlig vis er rettet mod Danmark, skriver forsvarsministeren i en mail til Ritzau.

Hemmeligt samarbejde
Grunden kan være, at amerikanernes spionage i Danmark under COP15 slet ikke er ulovlig.

Den britiske avis The Guardian skrev i sommeren 2013, at Danmark havde såkaldte Signal Intelligence-aftaler, som også kaldet for 'SIGINT'. Disse aftaler, som stammer helt tilbage fra tiden efter anden verdenskrig, eksisterer formentligt stadig i dag, og kan havde udvidet sig til at omfatte moderne efterretningsmetoder, som opsnapper oplysninger fra eksempelvis mobiltelefoner og internet.

Kodeord Dynamo: USA spionerer også i Danmark

I aftalen, som er indgået mellem Danmark, USA og flere i midten af 1950’erne, står der ifølge The Guardian, at ’alle parter vil fortsat og i overensstemmelse med disse aftaler stille al rå datatrafik, COMINT (kommunikation intelligens, red.) slutprodukter og teknisk materiale, erhvervet eller produceret, og alle relevante oplysninger om sine aktiviteter, prioriteringer og faciliteter, til rådighed for den anden, hele tiden, og uden anmodning’.

Enhedslistens Pernille Skipper har på baggrund af Ekstra Bladets artikler spurgt forsvarsministeren, om denne type aftale eksisterer.

- FE be- eller afkræfter ikke eksistensen af konkrete samarbejdsrelationer, herunder hvad angår detaljerede oplysninger om et givent samarbejde, lyder svaret fra Nicolai Wammen, der tilføjer, at udelukkende Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne kan får svar på sådanne spørgsmål.

Snowden-afsløring: NSA bruger Angry Birds til overvågning

Uklare i spyttet
Flemming Splidsboel, som er tidligere analytiker ved Forsvarets Efterretningstjeneste finder det dog sandsynligt, at en sådan aftale eksisterer. Han har i særlig grad hæftet sig ved både Nicolai Wammens formuleringer, når journalisters spørgsmål falder på emnet om Danmarks aftaler med NSA, men også tidligere justitsminister Morten Bødskovs.

- Den tidligere minister havde en lignende forklaring, og hæftede sig også ved, at der ikke er foregået noget ulovligt. Politikere er specielle, men jeg undrer mig over, at de ikke er mere klare i spyttet og siger nej, der foregår ikke ulovlig overvågning. Det virker som om, de er blevet instrueret i at svare på en særlig måde, og det kan være på grund af nogle juridiske spidsfindigheder, siger Flemming Splidsboel.

NSA kan overvåge offline pc'er

Præcis lige som Nicolai Wammen har tidligere justitsminister Morten Bødskov flere gange henvist til, at ’ regeringen ikke har grund til at tro, at der på ’ulovlig vis’ foregår amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark.’

I oktober 2013 offentliggjorde The Guardian et dokument fra Edward Snowden, hvor det fremgik, at 35 statslederes telefoner er blevet aflyttet af NSA. På spørgsmålet om, hvor vidt statsminister Helle Thorning-Schmidt telefon også var blevet aflyttet, svarede tidligere justitsminister Morten Bødskov i en mail til DR:

Jeg har ikke oplysninger, som giver os grund til at tro, at amerikanske efterretningsaktiviteter på ulovlig vis har været rettet mod Danmark. Eller danske interesser for den sags skyld.

Den minder til forveksling om forsvarsminister Nicolai Wammens skriftlige svar på, om der er grund til at tro, at USA har foretaget ulovlig overvågning i Danmark under COP15.

Der er ikke nogen af de oplysninger, som fremgår af torsdagens artikler i Information, der giver anledning til at ændre ved det forhold, at vores efterretningstjenester ikke har oplysninger, der giver grundlag for at antage, at amerikanske efterretningsaktiviteter på ulovlig vis er rettet mod Danmark.

- De kan sige det så mange gange, at man til sidst bliver overbevist om det, siger Flemming Splidsboel. Men det kan også være, at politikerne simpelthen ikke ved, om der foregår noget ulovligt. Spørgsmålet er, om vi har en særlig aftale om overvågning med amerikanerne, eller politikerne taler sandt og ikke har kendskab til den formodning, siger Flemming Splidsboel.

Iransk statsmedie: USA styres af nazi-rumvæsner