Syrisk gidselsag: Daniel var advaret flere gange

Eksperter og lokale advarede Daniel, men den unge fotografspire tog billeder af de forkerte

Både inden afrejsen og langt inde i syrisk oprørsland blev 25-årige Daniel Rye Ottosen fra flere sider advaret mod at fortsætte sin fototur. Hver gang overhørte han advarslerne og blev den 17. maj 2013 taget til fange af den brutale oprørsgruppe Den Islamiske Stat Irak og Syrien(ISIS), som flere danske syriens-krigere har kæmpet for.

Se også: Danske Daniel frigivet efter et år som gidsel i Syrien

Daniel Rye Ottosen har tidligere været gymnast på højt niveau, men sprængte et korsbånd og valgte i stedet at forfølge drømmen om at blive fotograf. Den 25-årige har tidligere været med en erfaren reportagefotograf på tur i Mogadishu i Somalia og besluttede angiveligt på den baggrund at tage til Syrien for at skildre den blodige borgerkrig. Allerede inden afrejsen bliver den uprøvede Daniel Rye advaret mod at tage til Syrien af folk med erfaring i at opholde sig i krigszoner.

Den 15. maj 2013 krydser han alligevel ind over grænsen fra Tyrkiet til den nordlige del af Syrien sammen med en lokal chauffør og en tolk. Kilder tæt på forløbet fortæller til Ekstra Bladet, at lokale syrere angiveligt allerede dagen efter hans ankomst udpeger forskellige områder, som er for farlige for ham at tage billeder i. Den 25-årige dansker fra Give tager øjensynligt ikke advarslerne alvorligt og kører med sin chauffør og tolk hen i et af de farlige områder for at fotografere.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger bliver Daniel Rye og hans chauffør og tolk observeret af islamistiske oprørere. Dagen efter møder repræsentanter for ’Den Islamiske Stat Irak og Syrien’(ISIS) derfor op i den unge mands opholdssted og siger, at han ikke skal tage billeder i deres områder og straks forsvinde ud af Syrien.

ISIS har en kapital på omkring 13 milliarder kroner. (Foto: AP) Krig & katastrofer - 18. jun. 2014 - kl. 22:22 Derfor er ISIS frygtindgydende

Den følgende dag den 17. maj trodser Daniel Rye islamisternes advarsel og begiver sig igen på fototur i et af deres områder. Hvordan den unge jyske mand fra Give efterfølgende bliver taget til fange står uklart, men de langskæggede jihad-krigere anklager ham for spionage og vil have ham for en sharia domstol.

Daniel Rye kommer angiveligt af flere grunde ikke for shariadomstolen med det samme. Oprørsgruppen ’Den Islamiske Stat Irak og Syrien hører til de mest yderligtgående i Syrien. Den blonde og 190 cm høje dansker bliver en brik i et kompliceret spil mellem forskellige fraktioner og oprørsgrupper på den syriske krigsskueplads. Sidst men ikke mindst så lykkedes det forholdsvis hurtigt for at privatfinansieret sikkerhedsfirma at etablere kontakt til de islamister, der holder Daniel fanget.

Men forhandlinger med ISIS har været meget komplicerede. I lang tid var det usikkert, om de ønskede løsepenge for Daniel, eller om de ønskede at skære halsen over på ham eller straffe ham på andre måder, fordi han var dansker. Ligesom det i flere perioder haft svært ved at skaffe et såkaldt proof of life , som typisk er et billede eller en video, der bekræfter, at gidseltagerne har gidslet, og at vedkommende er i live.

Se også: Chokerende billeder: Islamister henretter ubevæbnede soldater

I et proof of life fra janaur havde familien angiveligt set en afkræftet og mærket Daniel Rye, men en videoptagelse fra april viste en ung mand, som så lidt bedre ud, selv om han var mærket af det lange fangenskab.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger lykkedes det så i sidste uge at nå til enighed om en løsesum, der angiveligt skulle være et to-cifret millionbeløb - og efter 13 måneder i fangenskab hos brutale islamister er den 25-årige Daniel Rye nu endelig fri igen.

Ifølge Udenrigsministeriet har Daniel Rye det efter omstændighederne godt. Han befinder sig lige et ukendt sted, hvor han modtager læge - og psykologhjælp.

Se også: Danskergruppe bag bortførelse

- 13. maj 2013 rejste 25-årige Daniel Rye Ottosen fra Give til Tyrkiet for at dokumentere den syriske krigs menneskelige konsekvenser i det nordlige Syrien og de syriske flygtninge i Tyrkiet.

- 15. maj 2013 krydsede han grænsen fra Tyrkiet til Syrien, men vendte samme dag retur til Tyrkiet, hvor han overnattede.

- 16. maj 2013 krydsede han igen grænsen til Syrien.

- 17. maj 2013 blev han pågrebet sammen med sin chauffør og en tolk. Chaufføren og tolken blev løsladt, mens den danske fotograf blev tilbageholdt som gidsel.

- 19. juni 2014 blev han løsladt af gidseltagerne

0 kommentarer
Vis kommentarer