Så brutale er Daniels kidnappere

Danske syrien-krigere kan have været med til at holde Daniel Rye fanget

Mette Rye er i familie med Daniel. Hun blev - måske ikke overraskende - meget glad, da hun fik at vide, at Daniel var frigivet

Håndsafhugninger, vilkårlige henrettelser og tortur af børn.

Oprørsgruppen ’Den islamiske stat Irak og Levanten’(ISIS), der i 13 måneder holdte det danske gidsel 25-årige Daniel Rye Ottoson fanget, er berygtet for at være den absolut mest brutale gruppe i den syriske borgerkrig.

Se også: Syrisk gidselsag: Daniel var advaret flere gange

Gruppen kom fornylig i fokus, da den indledte en offensiv ind i Irak. Over 1700 irakiske soldater skulle angiveligt være blevet dræbt af ISIS og billeder af soldater, der bliver tvunget ned i en grøft og henrettet af skud fra pistoler og AK-47'ere er gået verden over.

Der har også tidligere været eksempler på, hvordan ISIS har hugget hænderne af folk, der blev beskyldt for at stjæle.

Det er uvist præcis, hvor Daniel Rye har opholdt sig under sit fangenskab, men en rapport fra Amnesty fra sidste år afslørede, at ISIS har en række hemmelige fængsler, hvor både voksne og mindreårige fanger udsættes for tortur og henrettelser uden rettergang. Tidligere fanger udtaler, at torturen blandt andet består af pisk med bælter, kabler og elektrisk chok.

Og i følge Ekstra Bladets oplysninger skulle Daniel Rye angiveligt også være blevet mishandlet, ligesom andre tidligere vestlige gidsler, ISIS har haft i deres varetægt.

Den 18. april i år blev fire franske journalister, der også havde siddet fanget hos ISIS frigivet. De blev kidnappet 22. juni 2013 og nåede at sidde i fangenskab i 10 måneder hos den brutale islamiske gruppe.

Se også: Frigivet i Syrien: Sad 10 måneder hos danskergruppe

I et interview kort tid efter sagde et af gidslerne Nicolas Hénin til FRANCE 24:

– Jeg har været isoleret fra resten af verden i 10 måneder. De fleste af dem under jorden med meget lidt lys.

– Den fysiske vold er ikke den værste. Usikkerheden ved ikke at vide, hvad der kommer til at ske den næste dag eller næste minut er traumatiserende. Det er konditionerne for gidslerne. Det er i sig selv allerede en slags vold.

Daniel Rye kan tilmed også have oplevet at have mødt danske ISIS-soldater under sig fangenskab. Som Ekstra Bladet tidligere har skrevet har flere danske syrien-krigere kæmpet under ISIS’s sorte faner. Og Hos PET har man også tidligere bekræftet, at danskere kan have deltaget i henrettelser og tortur.

Islamisten 'Abu Ahmed' bærende pandebånd med al-Qaedas ISIL-symbol. Privatfoto Vagthund Her er de danske al-Qaeda-krigere

Det kom frem,da lederen af PET’s forebyggelsescenter, Jakob Ilum, tidligere sidste år deltog i en konference i Aarhus. Her fortalte han blandt andet om de efterretninger, PET har modtaget om unge mænd, der tager til Syrien for at kæmpe.

– Vi ser også, at nogle risikerer at blive udsat for nogle meget voldsomme optagelsesritualer. Altså simpelt hen bliver bedt om at gå ud og henrette gidsler for at vise deres værd og vise, at de rent faktisk vil det, de siger, når de kommer derned.ISIS er ikke kun brutale. Gruppen er også meget velorganiseret og velhavende, hvilket gør dem til en ekstremt svær modstander, fordi de ud over at fungere som en reel oprørshær med 10.000 mand, også er uddannet i terror.

– Der er to ting, man skal være særligt opmærksom på omkring ISIS. For det første opererer de ekstremt hierarkisk og velorganiseret. Det vil sige, at de fungerer i et kommandosystem med opdelte beføjelser på forskellige niveauer, herunder decentrale førere der leder indsatsen efter en detaljeret plan, siger major ved Forsvarsakademiet, Lars Cramer-Larsen til Ekstra Bladet.

– Og for det andet er ISIS ekstremt farlige, fordi de er dygtige til at omstille sig fra at være en oprørshær til at være en terrororganisation, som er fløjtende ligeglad med folkeret og internationale konventioner. Så hvis situationen eller omstændighederne kræver det, vil de kunne omstille sig hurtigt og gennemføre irregulære og asymmetriske angreb, hvor de for eksempelvis gennemfører angreb med såkaldte VBIED - hvilket er køretøjer med store sprængladninger i som kørers mod et mål og bringes til springning, siger Lars Cramer-Larsen.

Ifølge irakiske efterretningskilder skulle ISIS have en kapital på, hvad der svarer til 13 milliarder kroner. Derfor har der også været spekuleret i meget, hvad ISIS motivationer for deres kidnapninger af vestlige gidsler har været.

Kilder der har været på forhandlinger for at få Daniel Rye fri har også påpeget, at der i lang tid var usikkerhed, om ISIS ønskede løsepenge for Daniel, eller om de ønskede at skære halsen over på ham eller straffe ham på andre måder, fordi han var dansker.

Se også: Sådan vil USA straffe islamister for massehenrettelser

Daniel Rye er formentlig ikke den eneste dansker, der har været kidnappet af ISIS. Den 2. januar i år blev fem medarbejdere fra Læger uden Grænser, herunder en dansker, taget til fange i Syrien. Flere internationale medier har siden berettet, at ISIL stod bag bortførelsen, der for tre af de kidnappede endte 4. april, mens de sidste to blev frigivet 14. maj.

Du kan se et video-interview med et familiemedlem til Daniel ved at klikke 'næste' over artiklen

Se også: Danskergruppe bag bortførelse

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 (Foto: ISIS taget fra ISIS´s twitterprofil)
0 kommentarer
Vis kommentarer