Fem ofre for justitsmord kræver millioner

Fem mænd, der blev dømt for grov voldtægt i Central Park i 1989, kræver 220 millioner kroner i erstatning

Følg Samfund

Fem sorte og spansktalende mænd, der uberettiget fik fængselsstraffe for en brutal voldtægt og drabsforsøg på en hvid kvinde i Central Park i New York i 1989, er blevet enige om at kræve en erstatning på 40 millioner dollar (220 millioner kroner) i erstatning af New York City.

Mændene, der alle var teenagere fra Harlem, da voldtægten skete, blev alle dømt for næsten at have dræbt den 28-årige Trisha Meili, da de var på vej gennem Central Park en varm aften i april for 25 år siden, skriver The New York Times.

Hvis deres krav om erstatning imødekommes, vil hver af de fem mænd få én million dollar (5,5 millioner kroner) for hvert år de har siddet i fængsel.

The New York Times angiver ikke, hvem der er kilde til oplysningerne.

Sagen forstærkede dengang spændinger mellem sorte og hvide og mellem fattige og rige.

Meili joggede gennem parken, da hun blev overfaldet, seksuelt misbrugt og smidt ned i en grøft. Hun havde efterfølgende ingen erindring om, hvad der var sket og kunne intet sige om gerningsmændene.

Hun genvandt meget gradvist hukommelsen, hvorved politi og anklagemyndighed kom under voldsomt pres fra medierne og storbyens indbyggere for at finde de skyldige.

På meget kort tid fandt politiet så frem til fem teenagere, som blev afhørt længe, og ofte uden at de havde en advokat til stede. Trods store huller i beviserne mod dem og uden dna-prøver fra gerningsstedet.

De blev dømt til mellem seks og 13 års fængsel, indtil en serievoldtægtsmand tilstod, at han havde overfaldet Meili alene.

Gruppens historie blev fortalt i en film, "The Central Park Five", som havde premiere ved filmfestivalen i Cannes i 2012.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.