Udviklingshæmmede: Modigt at ansat i Holbæk sladrede

Holbæk Kommune forsøger at kvæle kritik af dårlige forhold for udviklingshæmmede ved at politianmelde ansatte for at sladre, mener både LEV og fagforening

Ekstra Bladets journalist (billedet) gik i 2011 undercover på Skarridsøhjemmet i Holbæk Kommune og afslørede, hvordan de udviklingshæmmede var overladt til sig selv og sad i våde bleer i mange timer. Det fik kommunen til at politianmelde både ham og Ekstra Bladet, men sagen endte med en frifindelse. (Foto: Kristian Linnemann)
Ekstra Bladets journalist (billedet) gik i 2011 undercover på Skarridsøhjemmet i Holbæk Kommune og afslørede, hvordan de udviklingshæmmede var overladt til sig selv og sad i våde bleer i mange timer. Det fik kommunen til at politianmelde både ham og Ekstra Bladet, men sagen endte med en frifindelse. (Foto: Kristian Linnemann)

TIP OS: Kender du til andre ulovligheder i Holbæk Kommune? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

I tirsdags stod Gitte Larsen, der er tidligere ansat på døgninstitutionen Tornhøj, frem på TV2 Øst og fortalte om, hvordan en dement og udviklingshæmmet mand gang på gang var blevet fundet badet i sin egen urin.

I tv-indslaget viste hun med de pårørendes samtykke også private videooptagelser, der dokumenterede den ældre mand liggende i en sø af urin.

Ansat sladrede om misrøgt - nu har Holbæk politianmeldt hende

Ifølge Gitte Larsen, der blev fyret tidligere i år, forsøgte hun at råbe ledelsen op, før hun gik til pressen, men hun blev ikke hørt. Og nu er hun også blevet politiameldt af kommunen for at bryde sin tavshedspligt:

- Man får at vide, at der ikke er noget galt, og at man bare skal tie stille, fordi det har de styr på, og det skal de nok klare, siger Gitte Larsen til TV 2 Øst..

LEV: Kommune vil skræmme til tavshed
Hos Landsforeningen LEV, der er talerør for udviklingshæmmede og deres pårørende, bakker man også den ansatte op.

- Fyringen af hende fortæller noget om, at Holbæk Kommune hellere vil skræmme folk til tavshed frem for at give de her mennesker (de udviklingshæmmede, red.) et ordentligt liv, mener Sytter Kristensen, der er Landsformand for LEV.

Holbæk Kommune vil skræmme folk til tavshed

Også kvindens fagforening Krifa er kritisk over for kommunens fregangsmåde:

- Jeg synes, det er en stærk overreaktion at melde hende til politiet. Hun har følt sig presset til det her.

- Hun har prøvet at rejse problematikken internt og er ikke blevet hørt. Griber så i desperation til at gå til pressen, siger Dan Jacobsen, der er juridisk konsulent i fagforbundet Krifa, til TV 2 Øst.

Ny afsløring: Ufaglærte skulle genoptræne hjerneskadede i Holbæk

I løbet af ugen har TV 2 Øst også kunne afsløre, hvordan institutionen Tornhøj er bemandet med ufaglært personale ansat direkte fra gaden.

De har ligeledes fortalt, at de ufaglærte ansatte er blevet sat til at udføre genoptræning af en senhjerneskadet mand, på trods af læger på Hvidovre Hospital påpeger, at genoptræningen er en opgave for specialister.

Socialchef: Hun må ikke sladre til andre
I Holbæk Kommune mener den øverst ansvarlige for forholdene på Tornhøj, socialchef Jan Christensen, at kommunen med politianmeldelsen har handlet helt efter bogen.

- En professionel pædagog burde vide, at der er en whistleblowerordning.

- Man kan ad den vej komme af med det, man er frustreret over til nogen, hvis opgave det er professionelt at tage stilling til, hvad der er rigtigt og forkert, siger socialchef Jan Christensen til TV2 Øst.

Hun burde vide, at der er en whistleblowerordning

Det var også Jan Christensen og Holbæk Kommune, der i 2011 politianmeldte en journalist fra Ekstra Bladet og avisen. Det skete, efter journalisten lod sig ansætte på bostedet og skrev om vanrøgt af udviklingshæmmede på Skarridsøhjemmet i Jyderup.

Den sag er netop blevet afgjort med en frifindelse af både avisen og journalisten. Anklagemyndigheden har også opgivet at vinde sagen ved at anke til landsretten.

TIP OS: Kender du til andre ulovligheder i Holbæk Kommune? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter