Foreningen En Værdig Død: Det skal være ubærligt, før vi kan hjælpe døden på vej

Flemming Schollaart er formand i Landsforeningen En Værdig Død, og han kæmper for, at aktiv dødshjælp bliver lovliggjort i Danmark.

Kurt Olav Oest vil ikke mere. Den 91-årige mand er træt. Mæt af dage (Video: privatoptagelser / Ernst van Norde)

1200 kilometer fra den danske lovgivnings begrænsninger, der forhindrer aktiv dødshjælp, har fire danskere – med Flemming Schollarts assistance – begået selvmord.

Flemming Schollaart er formand i Landsforeningen En Værdig Død, og han kæmper for, at aktiv dødshjælp bliver lovliggjort i Danmark.

– Det altafgørende er, at lidelserne, som de mennesker, der ønsker at dø har, er ubærlige. Og det er selvfølgelig en 100 procent individuel vurdering, mener Flemming Schollaart, der er fortaler for den hollandske model af aktiv dødhjælp.

Vi skal passe bedre på vores døende, mener Jacob Birkler, der er formand for Det Etiske Råd. - Men det betyder ikke, at vi skal slå dem ihjel. (Foto: Ernst van Norde) Samfund - 6. jul. 2014 - kl. 11:00 Det Etiske Råd: Vi tager ikke ordentlig vare på vores døende – men løsningen er ikke at slå dem ihjel

Kurt Olav Oest vejer nu under 40 kilo, fordi han ikke har indtaget fast føde i tre uger. - Jeg har ikke lyst til at leve mere, lyder det fra den 91-årige. (Foto: Polfoto) Vagthund 91-årigs nødråb: Hjælp mig med at dø  

Livstræthed er ikke nok

Flemming Schollaart understreger, at han ikke selv har mødt Kurt Olav Oest, og derfor ikke kender hans lidelser og dødstrang helt indgående – men han har dog været i kontakt med barnebarnet Christian, der fortalte om farfaderens dødsønske.

– Er det at være ’mæt af dage’ nok til at kunne få aktiv dødshjælp i din optik?

– Det er svært at sige. Føler de selv, at de ikke har mere at leve for, og at det ligefrem er ubærligt at leve, så burde det i princippet være nok. Men almindelig livstræthed er f.eks. ikke grund nok til aktiv dødshjælp i Holland, siger formanden for Landsforeningen En Værdig Død.

Kurt Olav Oest spiser ikke længere. Hvis han vil dø hurtigt, er plejepersonalets råd, at han stopper med at drikke - og reelt dør af tørst. (Foto: Ernst van Norde) Vagthund Sygeplejerskens råd: Lad ham dø af tørst  

1 af 3 Kurt Olav Oest og hans andet oldebarn, der er fem dage gammel. - 'Nu har jeg ikke mere at leve for', sagde han, da han lå sammen med sit nye oldebarn, fortæller Christian Oest, der er far til den lille guldklump. (Privatfoto)
2 af 3 Kurt Olav vejer nu under 40 kilo. Han stoppede med at spise for tre uger siden. - Hvem kan hjælpe mig med at dø på en værdig måde, spørger han. (Foto: Ernst van Norde)
3 af 3 Flemming Schollaart hjælper uafvendeligt døende danskere med at dø i Schewiz. Han er fortaler for aktiv dødshjælp i Danmark, men mener ikke, at alderdom og livstræthed er 'nok' til selv at kunne vælge døden. (Foto: Rasmus Baaner)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna Cecilia Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen