91-årig vil ikke leve mere: Hvem kan hjælpe mig med at dø?

Kurt Olav Oest er mæt af dage , men han har et hjerte, der - indtil videre - er stærkere end ønsket om at dø. Han mener, det er uværdigt at han skal ligge og rådne op i en seng og efterlyser derfor hjælp til at dø

Kurt Olav Oest vil ikke mere. Den 91-årige mand er træt. Mæt af dage (Video: privatoptagelser / Ernst van Norde)

- Jeg har haft et godt liv, og jeg kan ikke opnå mere, siger Kurt Olav Oest svagt, og fortsætter:

- Hvorfor kan jeg ikke få hjælp til at dø, når nu min krop ikke selv siger stop? Jeg føler, jeg er en pind, der ligger og venter på at blive skyllet væk af vandet.

Den ellers så aktive, tidligere selvstændige købmand fra Randers har ligget i sengen i 37 dage nu.

- Han plejer altid at være oppe og klar til at sludre, når jeg besøger ham. Men den dag lå han i sengen. ’Hvad laver du der, farfar’, spurgte jeg ham. ’Jeg kan mærke livet ebbe ud’, svarede han. Siden har jeg blot kunne se på, mens livsgnisten i hans øjne er forsvundet mere og mere. De seneste i hvert fald tre uger har den været helt væk, fortæller barnebarnet Christian Oest, der er vokset op fire huse fra sine bedsteforældre, og som – siden sin fars død for 12 år siden – har set Kurt Olav som sin far.

Kurt Olav Oest vejer nu under 40 kilo, fordi han ikke har indtaget fast føde i tre uger. - Jeg har ikke lyst til at leve mere, lyder det fra den 91-årige. (Foto: Polfoto) Vagthund 91-årigs nødråb: Hjælp mig med at dø

Et skelet betrukket med hud

I de tre uger har han den 91-årige, der intet fejler ud og alderdom, intet spist.

Det eneste, han lever af, er saftevand og vand. Derfor har han ikke kræfter til at rejse sig fra sengen, og hans kropsvægt er kommet under 40 kilo.

- Han er et skelet betrukket med hud. Han er så tynd, at hans hud er så løs, at vi ikke længere kan barbere ham. Så tynd, at han ikke længere kan have sine tænder (gebis, red.) i munden. Det er så uhyggeligt og ekstremt uværdigt, siger Christian, der meget gerne ville opfylde sin farfars højeste ønske: at dø med værdighed.

- Det er så uhyggeligt og uværdigt at se en mand, jeg har set op til og elsker så højt, ligge og rådne op.

- Jeg forstår godt, at lægerne ikke må slutte hans liv. Det beder jeg dem ikke om. Men jeg kunne gøre det. Hvis bare de kunne 'glemme' en sprøjte med morfin på hans værelse, eller fortalte mig hvordan jeg kunne gøre det.

Læs hele historien om Kurt Olav Oest, der beder om hjælp til at dø, i EKSTRA:

Kurt Olav Oest vejer nu under 40 kilo, fordi han ikke har indtaget fast føde i tre uger. - Jeg har ikke lyst til at leve mere, lyder det fra den 91-årige. (Foto: Polfoto) Vagthund 91-årigs nødråb: Hjælp mig med at dø  

Kurt Olav Oest spiser ikke længere. Hvis han vil dø hurtigt, er plejepersonalets råd, at han stopper med at drikke - og reelt dør af tørst. (Foto: Ernst van Norde) Vagthund Sygeplejerskens råd: Lad ham dø af tørst  

1 af 2 41-årige Christian Oest besøger sin farfar hver dag. - Han har gjort så meget for mig. Hvor ville jeg dog gerne kunne opfylde hans sidste ønske, siger Christian. (Foto: Ernst van Norde)
2 af 2 Kurt Olav Oest er 91 år. Han har haft et godt liv - og nu vil han bare gerne dø. - Kan du ikke hjælpe mig med at komme herfra, inden det bliver endnu mere uværdigt, spørger han dagligt sit barnebarn Christian Oest. Men i Danmark må vi ikke opfylde folks dødsønsker - uanset hvor brændende det er for dem, og uanset hvor udsigtsløst, det er, at lade dem fortsætte livet. (Foto: Ernst van Norde)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere