91-årig ville have hjælp til at dø: Nu har han fået fred

Kurt Olav Oest ville gerne herfra med værdighed - det skete ikke, men den livstrætte mand er nu sovet ind, efter ikke at have indtaget væske i to dage

I 42 dage lå han i sengen og ville ikke andet end at dø.

Med værdighed.

Og hellere end gerne med aktiv dødshjælp, når nu hans stærke hjerte ikke havde tænkt sig at opfylde hans ønske.

Kurt Olav Oest er 91 år. Han har haft et godt liv - og nu vil han bare gerne dø. - Kan du ikke hjælpe mig med at komme herfra, inden det bliver endnu mere uværdigt, spørger han dagligt sit barnebarn Christian Oest. Men i Danmark må vi ikke opfylde folks dødsønsker - uanset hvor brændende det er for dem, og uanset hvor udsigtsløst, det er, at lade dem fortsætte livet. (Foto: Ernst van Norde) Samfund - 5. jul. 2014 - kl. 23:03 91-årig vil ikke leve mere: Hvem kan hjælpe mig med at dø?  

Klokken 9.30 i går morges døde 91-årige Kurt Olav Oest.

Kurt Olav Oest spiser ikke længere. Hvis han vil dø hurtigt, er plejepersonalets råd, at han stopper med at drikke - og reelt dør af tørst. (Foto: Ernst van Norde) Vagthund Sygeplejerskens råd: Lad ham dø af tørst  

Dog ikke med værdighed, hvis man spørger hans barnebarn Christian.

- Han har ikke spist i mange, mange dage, og i forgårs gled han bort og vi kunne kun komme i kontakt med ham meget sporadisk. Da stoppede han også med at indtage væske, fortæller Christian Oest, der håber, at synet af hans afpillede farfar ikke vil være det billede, der vil være printet på hans nethinde i fremtiden.

- Han er død af sult og tørst. Det får vi selvfølgelig aldrig svar på, men i denne varme kan man ikke overleve uden væske i to dage. Da slet ikke, når man kun er et skelet betrukket med hud, siger han om sin farfar.

 

Kurt Olav Oest var så tynd, at han ikke kunne have sit gebis i munden længere. - Et skelet med hud over, siger 41-årige Christian Oest om sin farfar. (Privatfoto)
Kurt Olav Oest var så tynd, at han ikke kunne have sit gebis i munden længere. - Et skelet med hud over, siger 41-årige Christian Oest om sin farfar. (Privatfoto)
 

 

Hele aftenen torsdag, sad Christian Oest ved sin farfars side - sikker på, at han ville dø.

- Men det har vi været så mange gange før i dette forløb. Så mange gange har vi håbet, at han ville få fred. Hver gang har hans hjerte dog vist sig stærkere end hans eget dødsønske.

- Han var meget svag i aftes. Flere gange stoppede hans vejrtrækning - i helt op til to minutter. Men da han ikke var død ved midnatstid, kørte jeg hjem for at sove, siger Christian, der overlod farfaderen til plejepersonalet, der sad ved hans side hele natten.

Han var bitter

Ved sekstiden fredag morgen besøgte Christian sin farfar igen. Men vejrtrækningen var normal og der var ikke tegn på, at han havde tænkt sig at tage herfra inden for meget kort tid.

- Så jeg kørte hjem igen og spiste morgenmad.

- Klokken ni ringede de så til mig og sagde, at han var ved at dø. Da jeg nåede ud til ham, havde han lige udåndet.

  Vi skal passe bedre på vores døende, mener Jacob Birkler, der er formand for Det Etiske Råd. - Men det betyder ikke, at vi skal slå dem ihjel. (Foto: Ernst van Norde) Samfund - 6. jul. 2014 - kl. 11:00 Det Etiske Råd: Vi tager ikke ordentlig vare på vores døende – men løsningen er ikke at slå dem ihjel

- Nu ser han pludselig smuk ud, selv om han er så forfærdelig tynd efter at have sultet sig selv. Han ligger i sin seng, plejerne har givet ham habit på og i hans hænder, der ligger på hans mave, holder han et billede af min farmor.

- Det eneste, jeg kan tænke, når jeg kigger på ham, er: 'hvor er det dejligt'. Og det mener jeg. Han har endelig fået fred.

- Hvordan havde Kurt det med, at han blev en del af debatten om aktiv dødshjælp?

- Han var stolt. Men også bitter. Bitter på mig over alle de ting, jeg gjorde. Men det var ren afmagt, er jeg sikker på. Og bitter på de mennesker, der ikke bakkede op i ønsket om aktiv dødshjælp.

- Farfar var skarp i hovedet til det sidste, og da han stadig havde kræfter til at tale, sagde han: 'De mennesker, der ikke ønsker at hjælpe mig og andre i samme situation med at komme herfra med værdighed, skulle prøve det her. Ikke at ligge for døden. De skulle bare prøve at ligge ved siden af mig i sengen i en uge. Se hvordan jeg har det. Så ville de ændre mening'.

1 af 4 - Hvem kan hjælpe mig med at dø, spurgte Kurt Olav Oest. Nu er han død. (Foto: Ernst van Norde)
2 af 4 Kurt Olav Oest nåede for en uge siden at blive oldefar for anden gang, inden han drog herfra. (Privatfoto)
3 af 4 Christian Oest har besøgt sin farfar hver dag i de 42 dage, han ikke rejste sig fra sengen og kun ville dø. (Foto: Ernst van Norde)
4 af 4 Kurt Olav Oest var så tynd, at han ikke kunne have sit gebis i munden længere. - Et skelet med hud over, siger 41-årige Christian Oest om sin farfar. (Privatfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer