Anklage: Danish Crown tørrer ulykker af på ansatte

Slagteriarbejdere har rekord i arbejdsulykker. Branchegigant prøver at spare løn og erstatningskroner ved at give medarbejderne skylden, siger fagforening

Gled træskoen på de fedtede klinker, eller skar du toppen af din pegefinger? Din fejl, du betaler!

Risikoen for arbejdsulykker er højere på slagterier end på nogen andre danske arbejdspladser.

Men når uheldet er ude, oplever slagteriarbejdere nu ofte, at deres arbejdsgiver forsøger at få dem til at skrive under på, at de selv er skyld i ulykken. Det skriver Avisen.dk.

På den måde kan arbejdsgiveren slippe for at betale fuld løn under sygdom og undgå eventuelt erstatningsansvar.

Sådan lyder kritikken fra fødevareforbundet NNF, som repræsenterer de ansatte på slagterierne.

- Det er særligt en enkelt stor arbejdsgiver, som har været meget i pressen på det seneste. De er kolde og kyniske over for deres medarbejdere, siger Flemming Sørensen, der er konsulent med speciale i arbejdsskader.

LÆS OGSÅ: Danish Crown-bosser vil ikke ofre egen millionhyre

Tur på skadestuen kostede 300 kr.
Det er med andre ord branchegiganten Danish Crown, der står for skud.

Hvis slagteriarbejdere lægger sig syge efter en arbejdsulykke, får de sygedagpenge. Men overenskomsten kræver, at arbejdsgiveren dækker det ekstra beløb op til fuld løn.

Den bestemmelse blev senest udfordret ved Arbejdsretten, hvor Danish Crown-datterselskabet Tulip nægtede at betale fuld løn til en medarbejder efter en tur på skadestuen.

Læs også: Preben væltede på stige, Tulip trak 300 kr. i løn

Han havde nemlig slået skinnebenet på en stige, som han ikke havde fået besked på at kravle op på, og som han ikke var instrueret i at bruge.

Sagen kostede pålægsproducenten 10.000 kroner i bod.

Men NNF har på det seneste kørt flere sager, hvor Danish Crown har fået medarbejdere til at erklære, at en ulykke er deres egen skyld, fordi de ikke har fulgt sikkerhedsbestemmelserne.

- Vi har oven i købet oplevet, at de har skrevet til kommunen, at en medarbejder ikke bør få sygedagpenge, fordi de har gjort det med vilje, siger Flemming Sørensen.

Mange ulykker på slagterierne
I 2012 var der 532 arbejdsulykker per 10.000 ansatte på slagterierne. Det gør det til den branche i Danmark, hvor antallet af arbejdsulykker per medarbejder er højest.

NNF vurderer, at der ved op imod halvdelen af ulykkerne kan rejses sag om erstatningsansvar for svie og smerte. Men ved at give medarbejderen selv skylden for en ulykke, garderer Danish Crown sig mod en erstatningssag, mener fagforeningen.

Danish Crown bekræfter, at medarbejdere får lavere løn under sygdom, hvis en ulykke skyldes brud på sikkerhedsinstruksen.

- Der har været nogen eksempler på det seneste, hvor der har været noget uenighed. Men jeg synes, at det her er overdramatiseret og bragt ud af proportion set i forhold til, hvor få tilfælde det drejer sig om, siger pressechef Jens Hansen.

Læs også: Danish Crown: Vores medarbejdere skal opdrages

Han understreger, at det ikke handler om at spare lønkroner eller undgå erstatningsansvar, men om at forebygge arbejdsulykker.

- Hvorfor får man bøder, når man kører for stærkt i trafikken? Danish Crown har jo ikke et ønske om at trække nogen i løn. Det handler om at hejse flaget for, hvor vigtigt det er at overholde sikkerhedsinstrukser, siger Jens Hansen.

Forsikringsselskaber er rå børster
De store fagforbund 3F og Dansk Metal deler ikke oplevelsen af, at arbejdsgivere i stigende grad prøver at tørre ulykker af på de ansatte.

Til gengæld er forsikringsselskaberne blevet mere aggressive for at undgå at betale erstatning for svie og smerte.

LÆS OGSÅ: Danish Crown: Fyrer i Faaborg udvider i Polen

- I de sidste fem-seks år har vi oplevet, at forsikringsselskaberne er blevet nogle børster. Vi skal slås med dem om hver en skilling, selv om det er åbenlyst, at der er et erstatningsansvar, siger Peter Poulsen, der er souschef med ansvar for arbejdsskader hos Dansk Metal.

0 kommentarer
Vis kommentarer