Annonce:
Annonce:

Skolepigers karseforsøg gik verden rundt: Nu har forskere gentaget forsøget

Fem piger fra Nordjylland lavede det populære karseforsøg, og nu har forskere gentaget forsøget. Det viser chokerende resultater, og pigerne er stolte af det

De fem pigers populære karseforsøg har vakt international interesse (Privatfoto)
De fem pigers populære karseforsøg har vakt international interesse (Privatfoto)
Annonce:
Følg Samfund

Fem piger på Hjallerup skole i Nordjylland havde aldrig i deres liv drømt om, at deres karseforsøg skulle gå verden rundt. Men det gjorde det.

Forsøget gik i sin tid ud på, at pigerne satte seks bakker karsefrø ind i et rum uden stråling, og seks bakker ind i et andet rum ved siden af to routere, der cirka havde samme type stråling som en almindelig mobil.

Det viste sig, at efter 12 dage med observering, måling og vejning, at karsefrøene ved siden af routeren ikke var vokset, og nogle af karsefrøene endda var døde.

Forsøget fik så meget opmærksomhed, at dr.dk-artiklen om pigernes forsøg pt. ligger på førstepladsen over de historisk mest 'likede' artikler på de sociale medier ifølge forskningsprojektet 'I Like'.

Og forsøget har optaget pigernes biologilærer lige siden. Han var selv overrasket over pigernes dramatiske resultater.

Annonce:

- Det er jo egentlig forfærdeligt, at man ikke er mere opmærksom på, hvad stråling kan gøre. Jeg ved ud fra flere forsøg nu, at det kan indikere fare, fortæller Kim Horsevad, biologilærer på Hjallerup Skole.

Han forklarer, at han blev kontaktet af mange udenlandske medier og forskere, efter pigerne stoppede på skolen.

- Det er jo herligt, og jeg er meget taknemmelig for at have været med til at undervise så dygtige elever.

Forsøg i udlandet med samme resultater
Efterfølgende er der foretaget mange lignende forsøg med elektromagnetisk stråling, fortæller biologilæreren.

- Der har været et hvidløgsforsøg i Canada, hvor økologiske hvidløg blev udsat for stråling, og omkring 40 procent af dem opnåede ikke samme kvalitet som dem uden stråling.

- Også lignende forsøg blev lavet i Holland, hvor man såede asketræer i nærheden af vejarbejde, som så havde svært ved at gro, siger han.

Ifølge Kim Horsevad kan han tale længe om forsøg i samme boldgade blandt andet med myrer, bier, bananfluer og planter.

Annonce:

En af dem, som valgte at gennemføre præcis samme forsøg som pigernes, men på et højere videnskabeligt plan, er svenske lektor Olle Johansson fra Karolinska Institutet i Stockholm.

- Vi så på pigernes imponerende resultater, så vi var nogle forskere, der gerne ville påvise endnu bedre studier på dette område. Det var dog svært at få økonomisk støtte til projektet, men det lykkedes dog alligevel, siger Olle Johansson, lektor på afdelingen for neurologi, til Ekstra Bladet.

Stråling påvirker menneske-hjernen
Han forklarer, at forsøget og resultaterne først bliver offentliggjort i en rapport i 2015, men at han allerede nu kan afsløre dramatiske resultater.

- Til vores store overraskelse, så kan vi genkende samme billede som pigernes. Vi var meget omhyggelige og gjorde vores bedste. Vi prøvede at bytte om på karsen med/uden stråling, og strålingen havde en ekstrem effekt på karsen, så snart den blev udsat for det, fortæller forskeren.

Annonce:

Ifølge Olle Johansson, så er han både bekymret og skræmt over, hvordan elektromagnetisk stråling kan påvirke naturen, dyr og mennesket i fremtiden.

- Hvad kan resultatet betyde for mennesker?

- For hver dag bliver jeg mere og mere bekymret i takt med, at flere og flere forsøg viser samme resultater. Man har blandt andet lavet forsøg med myrer, som flytter deres æg og hjem, hvis de bliver udsat for stråling, og laver området til et toilet i stedet, men det er jo ikke let for mennesker.

- Uanset hvor man befinder som menneske, så bliver vi udsat for konstant stråling, som er umuligt at bevæge sig væk fra. Ser man på menneskelige studier, så kan stråling påvirke hjernen.

Derfor overrasker det lektoren mest, at folk ikke tager disse forsøg seriøst nok. Her tænker han på blandt andet på politikerne og myndighederne -og ikke forældrene.

Annonce:

- De burde arbejde for befolkningen. Hvor mange gange skal disse forsøg laves før nogle lytter og tror på det?, men ingen gør noget, og det er skræmmende, mener han.

Olle Johansson bedste råd til mennesket er at undgå stråling fra mobil og andet teknisk udstyr om natten.

- Mange studier viser, hvordan stråling påvirker søvnkvaliteten. Det er et stort problem, som man bør tage seriøst.

Pigerne er stolte
Ekstra Bladet har talt med både Lea Nielsen og Mathilde Nielsen, som blandt andet var med til at lave karseforsøget. De er begge overraskede over, at nogle af de dygtigste forskere i verden, på dette området, har gentaget deres eksperiment og lavet lignende forsøg.

- Det er jo vildt. Vi var selv meget overraskede over forsøget, men endnu mere overrasket over, at det blev så omtalt, fortæller Lea Nielsen, som efter sommerferien skal på Dronninglund Gymnasium.

Annonce:

- Jeg sigter mod at blive dyrlæge, men jeg er ikke sikker. Men jeg har valgt naturvidenskabelige fag på højt niveau, siger hun og afviser ikke, at hun skal lave flere videnskabelige forsøg i fremtiden.

Mathilde Nielsen skal på samme gymnasium efter et år på efterskole.

- Det er vildt, at det kan blive ved, siger hun og forklarer, at selv om de alle fem piger blev spredt for alle vinde sidste år, så er de løbende blevet kontaktet, når lignende forsøg i udlandet er blevet foretaget.

- Vi er da stolte, for det er stort, at folk eksempelvis i USA taler om vores karseforsøg, griner hun.

Sidste år fik pigerne 5. pladsen for deres karseforsøg i konkurrencen 'Unge Forskere'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: